ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γυμνό σκάκι

julianwasser_duchampplayingchesswithanudeevebabitz_72dpi_8incheshigh

Η πιο διάσημη άνιση παρτίδα

—του Παναγιώτη Πούτου—

Η ιστορία της περίφημης φωτογραφίας του Marcel Duchamp και της σκακιστικής παρτίδας με τη γυμνή Eve Babitz τον Οκτώβριο του 1963, το σχετικό παρασκήνιο (κουτσομπολιό) και οι μιμητές.

Στις 6 Οκτωβρίου επανεκδόθηκε το βιβλίο Eve’s Hollywood (1974) της Eve Babitz, το οποίο, αν και είναι ξεκάθαρα ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, χαρακτηρίζεται μυθιστόρημα: η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Vanity Fairδήλωσε ότι το έκανε για να αποφύγει τις μηνύσεις. Στο βιβλίο, το οποίο στην αρχική έκδοση περιλαμβάνει οχτώ σελίδες αφιερώσεων, περιγράφεται η καλλιτεχνική ζωή του Λος Άντζελες.

Η επανέκδοση προσφέρει μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε το στιγμιότυπο που έχει κάνει την Babitz διάσημη: τη φωτογραφία που τράβηξε ο Julian Wasser στις 18 Οκτωβρίου 1963 στo Pasadena Art Museum, όπου εκείνη παίζει γυμνή σκάκι ενάντια στον Marcel Duchamp. Σε συνέντευξη που έδωσε στις 13 Οκτωβρίου 2015 στο Vanity Fair μίλησε για τη φωτογραφία στην οποία η εικονιζόμενη ήταν είκοσι ετών κι ο Duchamp εβδομήντα έξι.

Η εικοσάχρονη Eve είχε σχέση με τον επιμελητή της έκθεσης των έργων του Duchamp, Walter Hopps, o οποίος ήταν έντεκα χρόνια μεγαλύτερός της και παντρεμένος. Στο πάρτι που έγινε πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης (7 Οκτωβρίου) δεν την κάλεσε, επειδή η σύζυγός του είχε επιστρέψει στην πόλη. Η Eve αναγκάστηκε να δει την έκθεση όταν άνοιξε για το κοινό, συνοδευόμενη από τους γονείς της. O Walter Hopps έπαιζε σκάκι με τον Duchamp πάνω σε μία υπερυψωμένη πλατφόρμα…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top