ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Προυστ στο πορνείο

proust_16anni_nadar

Δεν είναι δυνατόν να συμβεί δυο φορές στη ζωή ενός ανθρώπου να είναι τόσο ταραγμένος που να μην μπορεί να γαμήσει

Μαρσέλ Προυστ

—του Γιώργου Τσακνιά—

Για τους μελετητές του Προυστ, η σεξουαλικότητα —και δη η μη ομολογημένη ομοφυλοφιλία, που αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του, όταν ο Αντρέ Ζιντ δημοσίευσε την αλληλογραφία τους— είναι βασική παράμετρος του έργου του. Ιδίως όσοι μελετούν το έργο συγγραφέων ή καλλιτεχνών σε συνάρτηση με τη βιογραφία τους, για την περίπτωση του Προυστ και της σεξουαλικότητάς του έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ ενδιαφέρον τεκμήριο.

Στην εφηβεία, ο Μαρσέλ Προυστ ήταν εθισμένος στον αυνανισμό (ως εδώ, τίποτα το πρωτότυπο). Ο εθισμός του ήταν πηγή εκνευρισμού για την οικογένειά του και ιδίως για τον πατέρα του, παθολόγο-επιδημιολόγο με ειδικότητα στην υγιεινή, ο οποίος πίστευε —ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα— πως ο αυνανισμός οδηγεί στην ομοφυλοφιλία («αυξάνει την ομοφυλοφιλία», για να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονη ορολογία). Έτσι, όταν ο Μαρσέλ ήταν δεκαέξι ετών, ο πατέρας του του έδωσε δέκα φράγκα προκειμένου να επισκεφτεί το πορνείο της περιοχής, να βρει εκεί «φυσιολογική» διέξοδο στις ορμές του και να έρθει στα ίσα του…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top