ΜΟΥΣΙΚΗ

Purple haze

purple-haze

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1033
Dj της ημέρας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Ξέρω κάποιον που λέει ότι το πρώτο βιβλίο που θα εκδώσει θα είναι τα «Άπαντά» του. Στην περίπτωση του Χέντριξ, πάντως, ο πρώτος δίσκος που έβγαλε θα μπορούσε ήδη να επιγράφεται «Greatest Hits». Δηλαδή, ναι, πόσο πιο τρομερά τραγούδια θα μπορούσε να έχει το Are you experienced?

Το πιο γνωστό, βέβαια, είναι το «Purple haze», που όοοοοολοι χαμογελάμε λίγο αυτάρεσκα θεωρώντας ότι καταλαβαίνουμε πως μιλάει για acid trip. Μόνο που βιογράφοι του υποστηρίζουν πως το LSD μπήκε στη ζωή του αργότερα, ενώ κι ο ίδιος ο Χέντριξ το είχε διαψεύσει πολλές φορές. Συγκεκριμένα, έχει πει ότι για τους στίχους ευθύνονταν τα όνειρά του – ότι εκείνη την περίοδο «έγραφε» ό,τι έβλεπε στον ύπνο του. Αλλά ό,τι έβλεπε στον ύπνο του, με τη σειρά του, οφειλόταν σε ό,τι διάβαζε. Ο Χέντριξ, λοιπόν, μέγας λάτρης του sci-fi, την περίοδο που έγραφε και ηχογραφούσε τα κομμάτια για το Are you experienced? (τα κομμάτια ΑΥΤΑ, γράφτηκαν πριν από 50 χρόνια ακριβώς, περίπου ad hoc, ειδικά για τον δίσκο, και ηχογραφήθηκαν σε διάστημα πέντε μηνών από ένα συγκρότημα που επίσης δημιουργήθηκε ad hoc) διάβαζε μετά μανίας έναν Αμερικάνο συγγραφέα ονόματι Philip José Farmer (1918-2009).

pict3

Τον ξέρατε; Εγώ όχι. Κι όμως, ο Ασίμοφ έχει πει πως «είναι μάλλον καλύτερος συγγραφέας από μένα». Όντως, στο Night of Light: Day of Dreams του Farmer, σε κάποιον μακρινό πλανήτη απλώνεται μια «βιολετιά ομίχλη» που μεταμορφώνει τους κατοίκους του.

nol4

Κατόπιν τούτων, φυσικά θα αναζητήσω τον κύριο Farmer. Μέχρι τότε όμως, αυτό

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top