ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάζοντας Ρώσους

poiitiki

Μια συζήτηση για τη ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα

«Όλη η καλή μουσική έχει ήδη γραφτεί από κάτι τύπους με περούκες», είχε πει ο Φρανκ Ζάπα. «Και όλη η καλή λογοτεχνία έχει ήδη γραφτεί από κάτι Ρώσους με μούσια» — αυτό τουλάχιστον δείχνει να πιστεύει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, όπως φαίνεται από την αδυναμία του στους ρώσους συγγραφείς και ποιητές.

Υπάρχει όντως αυτή η αναγνωστική οικειότητα; Είναι πραγματική ή φαντασιακή; Πού οφείλεται; Αφορά όλη τη ρωσική λογοτεχνία ή μέρος της;

Σε αυτά τα ερωτήματα, μεταξύ άλλων, προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις ο Λουκάς Κούσουλας, η Λένια Ζαφειροπούλου και ο Γιώργος Τσακνιάς το περασμένο Σάββατο, 16/1/2016 στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη, στη συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό «Ποιητική» με τίτλο: «Διαβάζοντας Ρώσους».

Η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και ο ιστορικός Γιώργος Τσακνιάς έχουν μεταφράσει στα ελληνικά ρώσους ποιητές και πεζογράφους από το πρωτότυπο. Ο Λουκάς Κούσουλας, ποιητής και πεζογράφος ο ίδιος, έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στα δοκίμιά του στους αγαπημένους του ρώσους συγγραφείς. Και οι τρεις μίλησαν ελεύθερα και εμπειρικά, ως λάτρεις της ρωσικής λογοτεχνίας και όχι ως «ειδικοί». Η συζήτηση ήταν ανοιχτή και το κοινό συμμετείχε ενεργά.

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top