ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Stanisław Lem (1921-2006)

stanislaw-lem

«Όλες οι ιδέες που φιλοδοξούν να κάνουν την ανθρωπότητα ευτυχισμένη μού φαίνονται παρανοϊκές»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 12 Σεπτεμβρίου 1921, γεννήθηκε στο Lwów της Πολωνίας ο Stanisław Lem (1921-2006)

Ο Στανίσλαβ Λεμ (1921-2006) γεννήθηκε στο Λβοφ της Πολωνίας (σήμερα, της Ουκρανίας). Σπούδασε ιατρική και το 1946 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κρακοβία. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε την πρώτη του νουβέλα και μέσα στις επόμενες δεκαετίες παρουσίασε πλουσιότατο έργο — ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια και κυρίως μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, που τα χαρακτηρίζει ένας πρωτότυπος συνδυασμός εκρηκτικής φαντασίας, στιβαρής επιστημονικής γνώσης και διαυγούς φιλοσοφικής σκέψης. Ξεχωρίζουν βέβαια τα Σολάρις (1961), Κυβεριάδα (1965) και Η φωνή του Κυρίου (1968), που συγκαταλέγονται στα διασημότερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του 20ού αιώνα. Ήδη από το 1970 το πολωνικό κράτος τον τίμησε για την προβολή της πολωνικής κουλτούρας, ενώ το 1972 αναγορεύτηκε ακαδημαϊκός. Διεθνή βραβεία και διακρίσεις συμπλήρωσαν την επιτυχία των έργων του, που μεταφράστηκαν σε 41 γλώσσες, με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια αντίτυπα. Πέθανε στις 27 Μαρτίου του 2006 στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Διαβάστε την συνέχεια στο dimartblog.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top