ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η σωστή λάθος μηλόπιτα

torta-rovesciata3

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Όλοι ξέρουμε κατά βάθος την πανανθρώπινη αλήθεια ότι «το λάθος είναι ανώτερο της τέχνης», πουθενά όμως δεν ισχύει περισσότερο απ’ ό,τι στην κουζίνα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά ενώ ετοιμάζεται ακόμα και το απλούστερο έδεσμα. Κι όμως, σε μερικές ευτυχείς περιπτώσεις, τα λάθη αποδεικνύονται πιο σωστά κι από το σωστό. Όπως με τις αδερφές Ταταίν και την τάρτα τους.

Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, οι δύο αδερφές, η Καρολίν και η Στεφανί ήταν ιδιοκτήτριες ενός πανδοχείου σε μια μικρή πόλη κάπου 200 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Μαγείρευε κυρίως η Στεφανί, η οποία, μια μέρα, από κούραση ή απροσεξία ή και τα δύο, άφησε το τηγάνι με τα μήλα για τη μηλόπιτα να ψηθούν υπερβολικά μέσα στο βούτυρο και να καραμελώσουν με τη ζάχαρη. Θεώρησε το πιάτο σχεδόν χαμένη (και πάντως καμένη) υπόθεση αλλά προσπάθησε να το μπουρδουκλώσει καπακώνοντας τα μήλα με την ζύμη της τάρτας που είχε ετοιμάσει και τουμπάροντας το τηγάνι. Οι πελάτες, βέβαια, εκστασιάστηκαν με αυτή τη «λάθος» μηλόπιτα, η οποία καθιερώθηκε και έγινε σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

Ίσως το διασκεδαστικότερο κομμάτι της ιστορίας να είναι εκείνο που, αργότερα, είχε να κάνει με μια περίπτωση μαγειρικής κατασκοπείας…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top