ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο vegetarian Τολστόι

leo-and-his-wife-sonya-1

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Τον ξέρουμε σαν μεγάλο συγγραφέα μεγάλων (από κάθε άποψη) βιβλίων και σαν μια από εκείνες τις πατριαρχικές, βιβλικές φιγούρες, αλλά ο Λέων Τολστόι ήταν επίσης και ένας ορκισμένος ειρηνιστής, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων και ένας ολοκληρωμένος φιλόσοφος της εποχής του. Εκ των υστέρων, θα λέγαμε πως ήταν σχεδόν ένας προφήτης του New Age. Σίγουρα, πάντως, ήταν από τους πρωτοπόρους του κινήματος της χορτοφαγίας παγκοσμίως.

Η οικογένεια Τολστόι ήταν περίφημη για τα πλουσιοπάροχα γεύματα που παρέθετε σε κάθε ευκαιρία. Για την ακρίβεια, η γυναίκα του συγγραφέα, η Σοφία, ήταν από εκείνες τις μαγείρισσες που κάθε άνθρωπος ελπίζει να συναντήσει κάποτε στη ζωή του. Το 1874, ο αδελφός της συγκέντρωσε τις συνταγές και τις σημειώσεις της, τις αντέγραψε και τις «έδεσε» σε βιβλίο, το οποίο και της έκανε δώρο. (Και ναι, το βιβλίο έκτοτε τυπώθηκε πολλές φορές και κυκλοφορεί ακόμα με τον τίτλο Leo Tolstoy’s Family Recipe Book!)

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top