ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η τέχνη κάνει πράγματα με τα οποία ξεχνά κανείς το θάνατο»

tsarouxis-cover

Γιάννης Τσαρούχης, 1909-1989

 

«Η τέχνη κάνει πράγματα με τα οποία ξεχνά κανείς το θάνατο. Όταν δεν τον ξεχνάς, είναι κακή η τέχνη, αποτυχημένη. Ακόμη μιλώντας για το θάνατο ξεχνούμε το θάνατο, ζούμε».
Γιάννης Τσαρούχης

tsaroyhis5

Ο Γιάννης Τσαρούχης δεν γεννήθηκε σαν σήμερα — και δεν γεννήθηκε καν το 1910· σύμφωνα με δική του δήλωση, γεννήθηκε στις 31/12/1909. Ως ημέρα γέννησής του αναφέρεται κατά κανόνα η 13η Ιανουαρίου 1910, δηλαδή γίνεται διόρθωση 13 ημερών σύμφωνα με το «νέο» (γρηγοριανό) ημερολόγιο, το οποίο, ωστόσο, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 1923.

Το αφιέρωμα του dim/art περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, έναν διάλογό του με τον Τζιακομέτι, αναφορές του Μάνου Χατζιδάκι και του Μένη Κουμανταρέα στον Τσαρούχη, έργα και φωτογραφίες του καθώς και ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από το αρχείο του Γιώργου Ζεβελάκη, στο οποίο ο Γιάννης Τσαρούχης μιλά για τον δάσκαλό του Φώτη Κόντογλου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top