Πολιτική

Κραυγές και ψίθυροι

COVER dogs

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα Ρήματα

Λίγες ημέρες μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ο αρχηγός της λαϊκής ακροδεξιάς και φτηνός συνεταίρος της κυβέρνησης κ. Πάνος Καμμένος ξιφουλκούσε εναντίον του καθηγητή κ. Νίκου Μαραντζίδη, καλώντας τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να προβεί σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον του, επειδή η προεκλογική έρευνά του δεν προέβλεψε την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή. «Αν υπάρχει έστω και η παραμικρή ικμάδα αξιοπρέπειας», υποστήριζε ο κ. Καμμένος, «οφείλει ο “δημοσκόπος” αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, στέλεχος του “Ποταμιού”, να παραδώσει την πανεπιστημιακή του θέση. Ειδάλλως, αν δεν το πράξει ο ίδιος, θα πρέπει να επιληφθεί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς στο όνομα αυτού του κυρίου, διασύρεται βάναυσα η επιστημονική και επιμορφωτική αξιοπιστία του» προσέθεσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, λέγοντας πως θεωρεί «δεδομένη την επικινδυνότητά του ή την ασχετοσύνη του, στο να μαθαίνει τα παιδιά μας την επιστήμη τους με απόλυτη διαστρέβλωση». Λίγο καιρό αργότερα, δόθηκε εντολή από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να διατάξουν Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη μεθοδολογία της δημοσκοπικής έρευνας του κ. Μαραντζίδη. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου υπέκυπτε ήδη στις εξωτερικές πιέσεις μιας συνωμοσιολογικής προπαγάνδας που θεωρούσε ότι οι αρνητικές δημοσκοπήσεις «μαγειρεύτηκαν σε συνεργασία με συμφέροντα».

Το επόμενο κρούσμα δεν άργησε να φανεί, με πρωταγωνιστή, αυτή τη φορά τη «γαλάζια γενιά». «Ο διορισμός του καθηγητή Α. Λιάκου στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία και επικεφαλής της αναθεώρησης του προγράμματος και των σχολικών βιβλίων αποτελεί προσβολή απέναντι στους αγώνες και την ιστορία του Έθνους μας», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ. Στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Λιάκος εμφανίζεται ως «αρνητής της ιστορίας» και εκφραστής των «ανθελληνικών εξάρσεων», που πρόκειται δήθεν να αποτυπωθούν μέσα στα μελλοντικά σχολικά εγχειρίδια. Προφανώς, η προκλητική ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε κάποια κριτική γύρω από συγκεκριμένα θέματα Παιδείας αλλά επαναφέρει στο προσκήνιο τη μουχλιασμένη πατριδοκαπηλία ως απόλυτο κριτήριο του δημόσιου διαλόγου. Αποτελεί πραγματικό όνειδος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετεωρίζεται ανάμεσα στην εθνικοφροσύνη και την αγραμματοσύνη. Αλλά ενόψει των μελλοντικών εσωκομματικών εκλογών, ο ακροδεξιός πειρασμός φαίνεται ότι γοήτευσε ακόμη και τους νέους ψηφοφόρους της Δεξιάς.  Η ΟΝΝΕΔ ζήτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «να παύσει άμεσα από τα καθήκοντα του έναν αρνητή της ιστορίας», καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας. Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικήτας Κακλαμάνης καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, με κύρια αναφορά στις επιστημονικές απόψεις του κ. Λιάκου…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top