Το Σύνθημα της Ημέρας

ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ!

Ήταν πολύ πιο βροντερό από ένα σύνθημα, πολύ πιο μελωδικό από ένα τραγούδι… Ήταν μια πνοή ανέμου, που βγήκε από τα χείλη της Ιωάννας και ξεχύθηκε παντού, φωτίζοντας από την ταράτσα της Νομικής ολόκληρη τη σκοτεινιασμένη Αθήνα!
Ο άνεμος δεν τιθασεύεται… δυναμώνει!

 

.

Ήταν πολύ πιο βροντερό από ένα σύνθημα, πολύ πιο μελωδικό  από ένα τραγούδι…
Ήταν μια πνοή ανέμου, που βγήκε από τα χείλη της Ιωάννας και ξεχύθηκε παντού, φωτίζοντας, από την ταράτσα της Νομικής, ολόκληρη την σκοτεινιασμένη Αθήνα!

.

Ο άνεμος δεν τιθασσεύεται… δυναμώνει!

.

Από στόμα σε στόμα, από σχολή σε σχολή, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο..

.

Ο άνεμος δεν πιάνεται… ξεφεύγει απʼ τις χαραμάδες!

.

.

.

.

Κι ας πιάσανε, μια νύχτα του Μάη του ʼ73, σαν χτες , δεκάδες πρωτοπόρους συντρόφους μας. Από την επομένη κιόλας, ξεκίνησε η προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές, να ανασυγκροτηθούν οι οργανώσεις. Εκατοντάδες νέοι αγωνιστές πύκνωσαν τις γραμμές του αντιδικτατορικού αγώνα!

.

.

Ο άνεμος δεν μιλάει… σφίγγει τα δόντια μόνο!

.

Όσο κι αν τους βασάνισαν δεν έβγαλαν μια λέξη, δεν έδωσαν μια παραπάνω πληροφορία!

.


.

Κι όταν ο άνεμος έφτασε  το Νοέμβρη  μέχρι το Πολυτεχνείο, πήρε ολόκληρη τη χούντα και τη… σήκωσε!

.

Σήμερα, 9 Μαίου, η ανθρωπότητα γιορτάζει την οριστική -άνευ όρων- παράδοση των χιτλερικών στρατευμάτων, που σφράγισε, το 1945, την μεγάλη αντιφασιστική νίκη. Και ταυτόχρονα συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», όπως έμεινε στη μνήμη μας, τότε που τα κρατητήρια της ασφάλειας γέμισαν από συντρόφους αγωνιστές.

.

Νοιώθουμε να στροβιλιζόμαστε ξανά στη δίνη του ανέμου εκείνου! Άλλες συνθήκες, άλλες δυσκολίες, άλλες ηλικίες, άλλες διαδρομές στη πολιτική και στη ζωή… Η υπεράσπιση όμως της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς, στην πρώτη γραμμή, όπως τότε! Τότε, που η αντίσταση στη δικτατορία ήταν… μαγκιά που κόστιζε, αλλά και θυσία που γινόταν παράδειγμα.

.

.

Τέτοια παραδειγματα χρειαζόμαστε και θα χρειαστούμε πολλά στο μέλλον, αν θέλουμε να πάμε μπροστα. Γιʼ αυτό και αξίζει ο σεβασμός στην αντίσταση της μαύρης εκείνης περιόδου, ανεξάρτητα από τις μετέπειτα περιπλανήσεις του καθενός μας..

 

.

.

Σʼ αυτούς που ζουν και σʼ αυτούς που πήρε από κοντά μας ο άνεμος με το τραγούδι στα χείλη…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top