ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ήρθε η ώρα του βελούδινου GREXIT;

Με αυτόν τον τίτλο και – χωρίς το ερωτηματικό – διάβασα με έκπληξη σε καθημερινή εφημερίδα άρθρο σχετικά με το Grexit. Το κείμενο είναι θαρραλέο: Όλο και περισσότεροι σκέφτονται ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μοναδική διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση. Ότι «δεν βγαίνει ο χρόνος για να τρέξουν όσα πρέπει» ώστε να βγούμε στις αγορές ομολόγων πριν λήξει το τρίτο πρόγραμμα. Ότι με capital controls, με τράπεζες φαντάσματα, με φορολογία εξοντωτική για επιχειρήσεις, με Δημόσια Διοίκηση σε αφασία και με πολιτική διαμάχη σε επίπεδα διχασμού, είναι αδιανόητη η όποια ξένη επένδυση. Ότι θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις μικρές και μεσαίες εταιρείες, που όλο και λιγοστεύουν. Και ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της Eυρωζώνης θα καταλήξουν σε δυσμενέστερο περιβάλλον για το ελληνικό ζήτημα.

Ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη και δημοσιογράφους ακούγεται όλο και πιο συχνά ότι «τελειώνουμε» ως χώρα της Ευρωζώνης. Κι αυτή τη φορά, όχι όπως τότε που η κυβέρνηση έτρεχε ολοταχώς για έξοδο με επιπόλαιο τρόπο («Αγάπη, έκλεισα τις τράπεζες»!). Αλλά με ειλικρινή απελπισία. Κανείς όμως δεν τολμά να το εκφέρει δημόσια. Η αρθρογράφος το κάνει.

Γράφει ότι μια βελούδινη έξοδος, την οποία μας προσφέρει ο Σόιμπλε αυτή τη φορά, πρέπει να γίνει αποδεκτή «μετά χαράς».

Οι τέσσερις προϋποθέσεις τις οποίες αναφέρει για φιλική έξοδο (κυβέρνηση συναίνεσης πολυκομματική, δημοσιονομικός κόφτης συνταγματικά κατοχυρωμένος, δημιουργία θέσεων εργασίας ως προτεραιότητα και αυτοσκοπός, εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα) είναι προϋποθέσεις τις οποίες θα προσυπέγραφε κάθε λογικός άνθρωπος. Τι μας εμπόδισε όμως να τις πραγματώσουμε μέχρι σήμερα; Μήπως το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία είναι ανώριμα για μια τέτοια επανάσταση; Μήπως δηλαδή, αντί «χαράς», γευτούμε ξίδι; Τι μας εμποδίζει στο να εφαρμόσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να μη βγούμε από το ευρώ της καταστροφής και καταλήξουμε στη δραχμή της συντριβής;

Εκτός αυτού, στο κείμενο δεν αναφέρεται ο Γολγοθάς της μεταβατικής περιόδου, όπου θα πρέπει να συντηρούμεθα με ανθρωπιστική βοήθεια σε επιλεγμένους τομείς. Όπως μας διδάσκει το Brexit. Οχι ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος αλλά ως εφαρμογή του άρθρου 50.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο – και στον Σόιμπλε που πουλάει φιλικές εξόδους – ότι οι συνθήκες προσχώρησης ΔΕΝ προβλέπουν έξοδο από την Ευρωζώνη, παρά μόνο μετά την έξοδο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε αυτόματη επάνοδο στην Ένωση, αφού δηλαδή έχει υιοθετηθεί το εθνικό νόμισμα. Αυτές θα είναι μακροχρόνιες και ακόμη πιο επώδυνες διαδικασίες και χωρίς ΕΣΠΑ, αλλά με ανθρωπιστική βοήθεια!

Συνεπώς; Συνεπώς, αν μας μένει ακόμη λίγος χρόνος, πρέπει να υπάρξει μια πολιτική επανάσταση από την ίδια την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Θα ήταν ίσως καλύτερο να γίνουν άμεσα εκλογές, αλλά ο παράγων χρόνος έχει ξεπεράσει το σημείο θραύσης. Οπότε, ο Αλέξης Τσίπρας να παραχωρήσει τη θέση του σε νέο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής με πλήρεις εγγυήσεις αυτονομίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεχάσει για λίγα χρόνια την πρωθυπουργία Είναι και οι δύο νέοι και έχουν ακόμη καιρό να επανέλθουν στην εξουσία.

Και τι θα κάνει μια τέτοια κυβέρνηση; Μα, να εφαρμόσει με συνέπεια τις τέσσερις αρχές του άρθρου που σχολιάζουμε. Δηλαδή, την «επανάσταση» των μεταρρυθμίσεων και όχι τη «βελούδινη» της εξόδου.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top