ΑΡΘΡΑ

Ήταν δύο Γερμανοί, δύο Κορεάτες και… δύο Έλληνες

ΟΙ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
Μετά από πολλά παζάρια οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι (δυτικοί σύμμαχοι) και Σοβιετικοί, χώρισαν το 1949, τη διαλυμένη Γερμανία στα δύο.
Στη δυτική που θα ελεγχόταν από τους δυτικούς και στην ανατολική από τους Σοβιετικούς.
Την επόμενη της συμφωνίας ο Αμερικανός καλεί το Δυτικογερμανό και του λέει:
Από αύριο θα σου φορέσουμε το καπέλο της ευνομούμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως αυτή που έχουμε στις χώρες του ελεύθερου κόσμου και μ’ αυτή θα λειτουργείς.
Θα σου δώσουμε και υποστήριξη να ξαναχτιστείς, γιατί σε θέλουμε και βιτρίνα του ελεύθερου κόσμου απέναντι στους κομμουνιστές.
Το ίδιο πρωί ο Σοβιετικός καλεί τον Ανατολικογερμανό και του λέει:
Από αύριο θα σου φορέσουμε το καπέλο της μονοκομματικής λαϊκής δημοκρατίας σαν τις δικές μας εδώ στις κομμουνιστικές χώρες και μ’ αυτή θα λειτουργείς. Θα σου δώσουμε και υποστήριξη να ξαναχτιστείς γιατί σε θέλουμε και βιτρίνα των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, απέναντι στους καπιταλιστές.
Τα χρόνια κυλούσαν και οι δυο Γερμανίες ξανακτιζόταν.
Ο Ανατολικογερμανός, επειδή κάτι δεν του καθότανε καλά με το σύστημα, έκανε μια εξέγερση το 1953 στο Βερολίνο αλλά τον ξαναέβαλαν σε ‘’τάξη’’ τα σοβιετικά τανκς. Το 1961 έχτισαν και έναν τοίχο στο Βερολίνο (τείχος του αίσχους το είπαν οι δυτικοί ) για να σταματήσουν τις διαρροές προς τη Δύση.
Ο Δυτικογερμανός 40 χρόνια μετά, μέχρι την επανένωση το 1989, έτρεχε την ανάπτυξη με ‘’χίλια’’, ενώ ο Ανατολικογερμανός ακολουθούσε από παρασάγγας μακριά.
Διαπίστωση: Κάτω από δύο διαφορετικά πολιτικά συστήματα, κάθε κομμάτι ενός ομοιογενούς λαού είχε πολύ διαφορετική πορεία στην ανάπτυξη και φυσικά την ευημερία.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΡΕΑΤΕΣ
Στο τέλος του Β΄Π.Π. μπήκαν οι Σοβιετικοί από το βορρά και οι Αμερικανοί από το Νότο στην Κορεατική Χερσόνησο για να διώξουν τους Γιαπωνέζους κατακτητές.
Μετά από πολλά παζάρια τη χώρισαν το 1948 στη βόρεια και τη νότια, με σύνορο τον 38 Παράλληλο.
Καλεί ο Αμερικανός το Νοτιοκορεάτη και του επαναλαμβάνει ότι είχε πει στο Δυτικογερμανό, περί ευνομούμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κλπ.
Το ίδιο πρωί καλεί Σοβιετικός το Βορειοκορεάτη και του επαναλαμβάνει ότι είχε πει στον Ανατολικογερμανό περί μονοκομματικής λαϊκής δημοκρατίας κλπ.
Μετά από δύο χρόνια ο Βορειοκορεάτης με την υποστήριξη των Σοβιετικών στην αρχή αλλά και των Κινέζων του Μάο Τσετούγκ μετά, σχεδόν κατέλαβε τη Νότια Κορέα για να της επιβάλλει το κομμουνιστικό σύστημα.
Η άλλη πλευρά δεν ‘’μάσησε’’ και οι Αμερικανοί μαζί με τους νότιους και άλλους ξένους στρατούς του ΟΗΕ (ανάμεσά τους και ελληνική δύναμη) ξαπόστειλαν τον εισβολέα ξανά πίσω στον 38 Παράλληλο.
Αποτέλεσμα: Μεγάλες καταστροφές και 1 εκ. περίπου νεκροί, από τις δυνάμεις των κορεατών, Κινέζων και ΟΗΕ, (στοιχεία από vikipedia).. Εδαφικό όφελος; Μηδέν, για κανένα.
Ο Νοτιοκορεάτης συνέχισε την πορεία του με κοινοβουλευτισμό δυτικού τύπου, ανακατεμένο με στρατιωτικά πραξικοπήματα μέχρι που τη δεκαετία του ’80, εγκατέστησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευνομούμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και απογειώθηκε οικονομικά.
Μέσα σε 30-35 χρόνια η Νότια Κορέα έγινε η 10η παγκόσμια οικονομία.
Ο Βορειοκορεάτης, απομονωμένος (ως Αλβανός επί Χότζα), συνέχισε να διαθέτει τον πλούτο του -σε βάρος της ευημερίας του- για να φτιάχνει και να κραδαίνει όπλα στα πέριξ.
Τη 10ετία του ’90 πέθαναν από την πείνα και τις στερήσεις κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες. Πρόσφατα το καθεστώς μαζί με τις πυραυλικές πυρηνικές απειλές του προς κάθε κατεύθυνση, προειδοποίησε τη χώρα για νέο πιθανό λιμό.
Διαπίστωση: Κάτω από δύο διαφορετικά πολιτικά συστήματα το κάθε κομμάτι του εν λόγω ομοιογενούς λαού είχε πολύ διαφορετική πορεία για την ανάπτυξη και την ευημερία. (Όπως και οι Γερμανοί).

….ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο ένας Έλληνας έχει εγκατασταθεί και ζει σε μια από τις ευνομούμενες κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες της δύσης ως μετανάστης (είναι κάμποσα εκατομμύρια).
Ζει και απολαμβάνει με την εργασία του ένα ψηλό επίπεδο ευημερίας και κράτους δικαίου και μάλιστα ως επιστήμονας διακρίνεται πάνω από το μέσο όρο.
‘’Καρδιά’’ του πολιτικού συστήματος που διαχειρίζεται την εξουσία στις ευνομούμενες Δημοκρατίες της δύσης, είναι η αρχή ‘’κυριαρχία του νόμου’’, κατά Max Weber.
Ο άλλος Έλληνας ζει στην Ελλάδα με κοινοβουλευτική δημοκρατία μεν, αλλά που ‘’καρδιά’’ της λειτουργίας της είναι οι πελατειακές σχέσεις. Σχέσεις εκμαυλισμού που κυριαρχούν ανάμεσα στη συντριπτική πλειονότητα των προσώπων κυβερνητικής εξουσίας, με τους πολίτες, συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικούς, δημόσιους υπαλλήλους, αρκετούς επιχειρηματίες κλπ.
Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά της Ελληνικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας απέναντι στις υπόλοιπες της Δύσης, μόνο που η γάγγραινα κρυβόταν κάτω από μπόλικο δανεικό χρήμα μέχρι που φάνηκαν τα καταστροφικά της αποτελέσματα.
Όλες οι παθογένειες και οι στρεβλές λειτουργίες που έζησε και εξακολουθεί να ζει η χώρα και οι οποίες οδήγησαν στην πρωτοφανή κρίση, είναι τα κεφάλια μιας Λερναίας Ύδρας. Κορμός της οι πελατειακές σχέσεις.
Μερικοί έχουν εφεύρει ότι για τις πελατειακές σχέσεις, φταίνε λέει τα βαθειά κατάλοιπα της τουρκοκρατίας κα.
Μόνο που παραβλέπουν ότι τα βαθειά κατάλοιπα της τουρκοκρατίας, είναι ‘’δήθεν’’, γιατί ‘’πάνε περίπατο’’, μόλις ο Έλληνας, περνά ο τα σύνορα για να ζήσει εκτός Ελλάδας.
Διαπίστωση 1: Οι Έλληνες λειτουργούν και παράγουν πολύ διαφορετικά, ζώντας στον ευνομούμενο τύπο Δημοκρατίας της δύσης, σε σύγκριση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εντός συνόρων.
Διαπίστωση 2: Η χώρα δεν έχει μέλλον στην Πελατειακή Δημοκρατία, και δυστυχώς μέχρι και σήμερα συνεχίζουμε να συνθλιβόμαστε μέσα στα γρανάζια της.
Ποιος μπορεί να κάνει το ριζοσπαστικό ξεκίνημα για να την αλλάξει σε Ευνομούμενη;
(Βλέπε απόψεις μου σε προηγούμενα σχετικά άρθρα από το 2013, στην έγκριτη εφημερίδα ‘’Χανιώτικα Νέα’’ και στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.aksiokratia.gr)

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top