ΑΡΘΡΑ

Αγαπητοί Κύριοι Βαλντέν…

Αγαπητοί κύριοι Βαλντέν της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και της Μεταρρύθμισης και της «e-Μεταρρύθμισης»,

Αντιλαμβάνομαι την πραγματική ανάγκη σας να πάρετε μέρος στη συζήτηση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει στα πλαίσια της Αριστεράς, αφού αν θα μπορούσε, θα είχε ήδη υπάρξει –γι’ αυτό και προσφεύγετε στις φιλόξενες σελίδες μας. Στο διάλογο που αντικείμενό του είναι το αύριο το δικό μου, το δικό σας, των παιδιών μας και της χώρας μας. Αλλά καλύτερα να συστηθώ, όπως η αστική κανονικότητα επιβάλλει:

Λέγομαι Παλιός Αριστερός.

Αν ρίξετε μία ματιά στα άρθρα μου που έχουν δημοσιευτεί στη «Μεταρρύθμιση», θα διαπιστώσετε ότι έχω αλλάξει πια το όνομά μου και λέγομαι Φιλελεύθερος Δημοκράτης, εδώ και περίπου εικοσιπέντε χρόνια.

Η Αριστερά, αγαπητοί κύριοι Βαλντέν, λειτούργησε στην περίπτωσή μου όπως η τηλεόραση, που βελτίωσε τα αισθητικά μου κριτήρια τόσο, ώστε να μην ξαναδώ τηλεόραση. Στην Αριστερά, βελτίωσα τα πολιτικά μου κριτήρια τόσο, ώστε να καταλάβω πως εμπόδιζε την βελτίωσή τους.

Σήμερα βρίσκομαι φυσιολογικά πια στην περίοδο που αυτός ο πρόγονος της Μέρκελ, ο Γερμαναράς ο Ένγκελς, έχει ονομάσει διπλή άρνηση και γι’ αυτό -όπως ως μαρξιστές καταλαβαίνετε- αποφάσισα να σας απευθύνω την ανοικτή αυτή επιστολή, ως κατάφαση, εν προκειμένω ως συμμετοχή στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, τον (κοινό μας;) στόχο. Όπως θα καταλάβατε, δεν βρίσκομαι στον κοινό μας χώρο έκφρασης για λόγους, π.χ., συνεύρεσης με τον κ. Κουβέλη, όπως η νεολαία του Αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ευθαρσώς και δημοσίως ότι επιθυμεί, θεωρώντας ότι και η διαδικασία στενότερης γνωριμίας βοηθά τον διάλογο. Ούτε βρίσκομαι εδώ πιστός (κυριολεκτώντας ως προς τον όρο) στην ιδέα της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε, όπως πάρα πολύ εύστοχα ο κοινός μας φίλος κ. Καστανάς έγραψε πριν από αρκετές ημέρες στη «Μεταρρύθμιση», το πάρτι της Κεντροαριστεράς γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς για όλους μας δηλαδή, αγαπητοί κύριοι Βαλντέν, αλλιώς θα έπρεπε να αναμιχθούμε με το όλον ΠΑΣΟΚ (που οι ίδιοι κατηγορείτε) των κ.κ. Φωτόπουλων, Μπαλασόπουλων και άλλων τέτοιας Αριστερής ποιότητας αγωνιστών, για να υπερασπίσουμε από κοινού την ιδιοτέλεια, την ακινησία και τη λαμογιά.

Συγχωρήστε μου την λαϊκότροπη έκφραση, που οφείλεται στο ότι δεν είμαι κανένας Συριζαίος καθηγητής ΑΕΙ απ’ αυτούς που είτε δεν γνωρίζουν καλά να χρησιμοποιούν Η/Υ, είτε ως Αριστεροί είναι σφόδρα αντίθετοι με τον τεχνοφασισμό, αλλά ένας απλός χαμηλόμισθος και ακαδημαϊκά ανειδίκευτος εργαζόμενος, που έχω αλλάξει μέχρι σήμερα παραπάνω από δέκα δουλειές και έχω γνωρίσει και φτώχεια και ανεργία και απολύσεις, αλλά δεν έχω κλέψει ούτε ένα Ευρώ από το κράτος, δηλαδή από σας, κύριοι Βαλντέν, όπως έχει κάνει ο περήφανος Αριστερός φοροφυγάς της ένδοξης Ύδρας, με αποτέλεσμα εγώ να έχω χρηματοδοτήσει την Αττική Οδό και εκείνος να την χρησιμοποιεί. Αυτές οι δέκα δουλειές που άλλαξα, η κατάρρευση του ’89, ένας αντικομφορμισμός που έμαθα από τους γονείς μου -όχι από την Αριστερά- και πολλή μελέτη, με έκαναν να καταλάβω -και κυρίως να βρω το θάρρος να ομολογήσω στον εαυτό μου- ότι η πρόοδος, η δημιουργία, η κοινωνική αλληλεγγύη, η συναίνεση, η δημοκρατικότητα, είναι αξίες που εκπορεύονται από τον ορθό λόγο και τη λογική, από έννοιες δηλαδή που η Αριστερά έχει από καιρό πάρει οριστικό διαζύγιο.

Είμαι βέβαιος, αγαπητοί κύριοι Βαλντέν, ότι καταλαβαίνετε πως μιλώ για την υπαρκτή Αριστερά, αυτήν που ζήσαμε και ζούμε, κύριοι Βαλντέν, αυτήν που περιγράφω στο προηγούμενο άρθρο μου στη «Μεταρρύθμιση» με τίτλο «Απλά μαθήματα ανάγνωσης αλλά με άλλο αλφάβητο», που το θεωρώ ως δική μου μικρή συμβολή στο διάλογό μας.

Γιατί, κύριοι Βαλντέν, νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημά μας. Το πραγματικά κοινό και επείγον πρόβλημά μας. Είναι στο αλφάβητο που χρησιμοποιούμε για να συνεννοηθούμε, να κατανοήσουμε, ν’ αποφασίσουμε και να δράσουμε για τους σίγουρα κοινούς μας στόχους και με βάση τις σίγουρα κοινές μας προθέσεις.

Οι αναγκαίες μεταξύ μας συστάσεις, αγαπητοί κύριοι Βαλντέν, προϋποθέτουν να σας πληροφορήσω και για κάτι άλλο που είναι και αυτό θέμα «αλφαβήτου». Εδώ και τρείς εκλογικές αναμετρήσεις, τάσσομαι ενεργά και όχι μόνο με την ψήφο μου, υπέρ του κόμματος της «Δράσης», που είμαι βέβαιος ότι το έχετε ταυτίσει με τον κ. Μάνο – και σκοπεύω να συνεχίσω. Σύμφωνα με το δικό σας αλφάβητο, είμαι «δεξιός», αφού ο φιλελεύθερος είναι δεξιός, δηλαδή δεν μπορεί a priori να έχει σχέση με την πρόοδο, τη δημιουργία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συναίνεση, τη δημοκρατικότητα, που εργολαβικά τις σέρνει με το κάρο της κομμουνιστικής επανάστασης η υπαρκτή Αριστερά, χρόνια τώρα. Προφανώς λοιπόν, για να οικοδομήσουμε τον μελλοντικό κοινό μας «τόπο», χρειαζόμαστε και κοινό αλφάβητο, αλλιώς καλό θα ήταν να γίνετε εσείς μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εγώ μέλος της ΔΡΑΣΗΣ και μετά να πάμε ο καθένας στο σπίτι του, θεωρώντας ότι είμαστε εκφραστές μιας προαιώνιας έχθρας. Μιας έχθρας μεταξύ της «προόδου» που εκφράζει η σημερινή υπαρκτή Αριστερά, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανεκδιήγητες συνιστώσες που βιαστικά κρύψανε κάτω απ’ το χαλί για εκλογικούς λόγους, το ΚΚΕ με τις παροτρύνσεις για ανυπακοή και αντεπίθεση που θυμίζουν παιδικό σταθμό και γιατί όχι, οι ομάδες τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη μία – και της «συντήρησης» όλων εκείνων που κινούμενοι στον χώρο της λογικής και του ορθολογισμού, αντιλαμβάνονται ότι έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθεί η πραγματική κεντροαριστερά που ή θα είναι φιλελεύθερη, ή δεν θα υπάρξει.

Το καλό είναι ότι έχει αρχίσει για τα καλά η συζήτηση που από κοινού συμμετέχουμε και γι’ αυτό είναι πραγματικά αριστερή συζήτηση, αλλά ακριβώς γι’ αυτό δεν συμμετέχει και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σ’ αυτήν η υπαρκτή σημερινή Αριστερά.

Καλή σας χρονιά, αγαπητοί κύριοι Βαλντέν, με υγεία, ορθοκρισία και κάπως μεγαλύτερη οικονομική ρευστότητα για τους πληγέντες.

Να μη χαθούμε!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top