ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αδιέξοδο το «ο καθένας μόνος του»

Η πρωτοβουλία των 58 εκδηλώνεται σε μια κρίσιμη για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα συγκυρία. Και δεν μπορεί να μιλάει για υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες και τη χώρα όποιος αρνείται να προσέλθει στον διάλογο. Γιατί η τακτική «ο καθένας με τον πόλο του» το μόνο που κάνει είναι να διευκολύνει την πόλωση και την κυριαρχία του δεξιού συντηρητισμού της ΝΔ και του αριστερού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ως τρίτη καταγραφόμενη δύναμη τη Χρυσή Αυγή, το σκηνικό, σε περίπτωση εκλογών, είναι ζοφερό και αδιέξοδο.

Χρειάζεται λοιπόν μια ανατροπή, μια μετατόπιση του πολιτικού κέντρου βάρους για να βγούμε από την κρίση χωρίς περαιτέρω απώλειες. Να διαμορφώσουμε μια πειστική για τους πολίτες ορθολογική και ρεαλιστική προγραμματική δυναμική, έναν πολυκεντρικό πολιτικό φορέα των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, με κοινό όμως τόπο την απόφαση όσων συμμετέχουν να κάνουν την τομή με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος για μια Ελλάδα πραγματικά ευρωπαϊκή, θεσμικά και πολιτικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι πολίτες βρίσκονται σε αναμονή, είναι έτοιμοι να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τη στιγμή που ο χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς κατακερματισμένος κοινωνικά και πολιτικά, αλλά στην κυριολεξία καταρρέει, δεν χωρούν μεμψιμοιρίες, μικροκομματικοί υπολογισμοί και συμπλεγματικές στάσεις. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Η πρόσκληση σε διάλογο από τους 58 είναι απολύτως συμβατή με τις ιδρυτικές διακηρύξεις, τους στόχους και τις θεμελιώδεις αξίες της ΔΗΜΑΡ. Αν η ΔΗΜΑΡ αρνηθεί την πρόσκληση είναι σαν να αρνείται τον εαυτό της, την ταυτότητά της. Και αυτό δεν θα είναι χωρίς τίμημα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top