ΑΡΘΡΑ

Αναγέννηση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ή απλώς ομπρέλα για την «καταιγίδα»;

Η συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς αποτελεί μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Η κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας είναι πλούσια από παραδείγματα κομμάτων που διασπάστηκαν. Στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.   Δύο κόμματα που ήταν αντίπαλα στις εκλογές και εξέλεξαν διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες, από κοινού και με άλλα κόμματα, πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα, ενώνονται σε έναν κοινό φορέα.

Η τύχη του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν θα αποτελέσει πράγματι μια μεγάλη και τολμηρή πρωτοβουλία για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, και όχι απλώς μια ομπρέλα για να αντιμετωπίσουν την «καταιγίδα» που έπληξε τον χώρο πολιτικοί παράγοντες με διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές,  αλλά με κοινό στόχο την υποκατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική εξουσίας.

Στην πρώτη περίπτωση, ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι ένα νεφέλωμα, αλλά θα πρέπει να αποκτήσει σαφή πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία, ώστε να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα  του πολιτικού μας συστήματος και «ατμομηχανή» για την εθνική ανασυγκρότηση και τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.  Στη δεύτερη περίπτωση, το σχήμα θα θυμίζει κάτι από Ένωση Κέντρου και θα είναι σίγουρα θνησιγενές.

Σε κάθε, περίπτωση, καταλύτης θα είναι η συμμετοχή του κόσμου και τα μηνύματα που θα στείλει η κάλπη.  Το ελπιδοφόρο είναι ότι όλα δείχνουν πως η συμμετοχή θα είναι μεγάλη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top