ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Αναζητείται προπονητής

O Μάριο Ντράγκι το παραδέχεται, το ποδόσφαιρο δεν είναι το φόρτε του. Πρέπει να του εξηγήσει ο βετεράνος δημοσιογράφος της «Ρεπούμπλικα» το σύστημα που έφερε την Ισπανία στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: δύο πεντάδες που κινούνται ταυτόχρονα, σαν μια καλοκουρδισμένη στρατιωτική μηχανή.

O Μάριο Ντράγκι το παραδέχεται, το ποδόσφαιρο δεν είναι το φόρτε του. Πρέπει να του εξηγήσει ο βετεράνος δημοσιογράφος της «Ρεπούμπλικα» το σύστημα που έφερε την Ισπανία στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: δύο πεντάδες που κινούνται ταυτόχρονα, σαν μια καλοκουρδισμένη στρατιωτική μηχανή. Ολοι στην επίθεση, όλοι στην άμυνα, με απόλυτη συνεργασία μεταξύ των παικτών. Ετσι αντιμετωπίστηκε νικηφόρα η αλαζονική Γερμανία, έτσι εξουδετερώθηκε στον τελικό του Euro ο Σούπερ Μάριο της Εθνικής Ιταλίας (ένας χαρακτηρισμός που ξαφνιάζει τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος νόμιζε μέχρι τώρα ότι μόνο ο ίδιος και ο ιταλός Πρωθυπουργός αποκαλούνται έτσι). Η επιτυχημένη αυτή τακτική δεν βρίσκει όμως δυστυχώς μιμητές στην πολιτική τάξη, η οποία είναι άτολμη και αναποφασιστική. Κατά συνέπεια, καταλήγει ο Ντράγκι εμφανώς σοφότερος μετά την ποδοσφαιρική του ενημέρωση, οι Ισπανοί κινδυνεύουν να έχουν την τύχη του Μπαλοτέλι: να κλαίνε γονατιστοί στο τερέν.

Με το ποδόσφαιρο δεν έχει καλές σχέσεις ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντίθετα από την προϊσταμένη του. Γνωρίζει όμως ότι εκεί κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Κάποιος δακρύζει από χαρά και κάποιος από θλίψη. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ευρώπη, λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην «Ελ Παΐς». «Εδώ, ή όλοι μαζί κερδίζουμε ή όλοι μαζί χάνουμε».

Στην πραγματικότητα, όλα είναι θέμα προπονητή – και λίγο τύχης. Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε, γνωρίζοντας ότι δεν έχει στη διάθεσή του έναν Μέσι (αφού ο καλύτερος παίκτης του κόσμου είναι Αργεντινός), δίδαξε στους ποδοσφαιριστές του το ομαδικό πνεύμα. Τους τοποθέτησε στις κατάλληλες θέσεις αξιοποιώντας τις δυνατότητες του καθενός, τους εμφύσησε πίστη στον κοινό στόχο και έφτασε στο θρίαμβο. Η Ευρώπη δεν είχε ποτέ προπονητή. Τους κοινούς κανόνες τούς φοβόταν. Τον κοινό στόχο δεν τον γνώριζε καλά. Και έτσι η συνεργασία ανάμεσα στους ισχυρούς και τους αδύνατους, τους πειθαρχημένους και τους χαλαρούς, τους Βόρειους και τους Νότιους, δεν λειτούργησε ποτέ. Ο καθένας κοίταζε το συμφέρον του. Και όταν ο πιο ισχυρός παίκτης πήγε να βάλει μια τάξη, τη δική του τάξη, ήταν πια αργά.

Ψέματα, έχουμε ακόμη μία ευκαιρία. Αρκεί η ομάδα να μην κάνει αλλαγή, γιατί το ποιος σέρνεται περισσότερο είναι φανερό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top