ΑΡΘΡΑ

«Αναπτυξιακοί» εναντίον «Υφεσιακών»

Η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα το πολιτικό της σύστημα, έχουν αναπτύξει την ιδιαίτερη ικανότητα να ανάγουν την επίλυση όλων των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, σε διχαστικά δίπολα.

Τα τελευταία παράγωγα αυτής της αντίληψης, είναι το «μνημονιακό» και το «αντιμνημονιακό» μέτωπο και το εκκολαπτόμενο μέτωπο των «καλών» αναπτυξιακών, εναντίον των «κακών» υφεσιακών.

Η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα το πολιτικό της σύστημα, έχουν αναπτύξει την ιδιαίτερη ικανότητα να ανάγουν την επίλυση όλων των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, σε διχαστικά δίπολα.

Τα τελευταία παράγωγα αυτής της αντίληψης, είναι το «μνημονιακό» και το «αντιμνημονιακό» μέτωπο και το εκκολαπτόμενο μέτωπο των «καλών» αναπτυξιακών, εναντίον των «κακών» υφεσιακών.

Αυτού του τύπου προσεγγίσεις, είναι από μόνες τους ένας δείκτης καθυστέρησης του πολιτικού συστήματος, γιατί όλες οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν πια αντιληφθεί ότι οι λύσεις των προβλημάτων τους είναι σύνθετες∙ δεν αντιμετωπίζονται πια στη λογική του άσπρου – μαύρου και του καλού – κακού.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εξακολουθεί να επιμένει, παρ’ όλο που και στην Ελλάδα τέτοιου είδους πλαστά διλήμματα καταρρέουν σε λίγους μήνες.

Ας πούμε τα στρατόπεδα μνημονιακός – αντιμνημονιακός. Αν εξαιρέσει κανείς τη συνεπή δύναμη της ανυπακοής που επικαιροποιεί την ιδεολογική της φαρέτρα, πηγαίνοντας όλο και πιο πίσω στο χρόνο και έχει ήδη φτάσει στο 1955, όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ταλαιπωρήθηκαν και υπέστησαν απώλειες όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που οι ίδιες έθεσαν, σχετικά με ένα ναι η όχι στο μνημόνιο…

Ναι στο μνημόνιο 1 ή στο μνημόνιο 2, ή και τα δύο; Ναι σε όλα, ή ναι επί της αρχής και όχι στα «αντεργατικά», όχι ή λευκό στο μνημόνιο 2, όχι με δραχμή ή όχι με παραμονή στο ευρώ… Τα στρατόπεδα μπερδεύτηκαν, τα μέτωπα σταμάτησαν να προελαύνουν, ο κόσμος απηύδησε.

Το νέο μέτωπο «καλοί αναπτυξιακοί» εναντίον «κακών υφεσιακών», είναι ακόμη πιο διάτρητο.

Ως γελοιογραφία θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετικό υλικό. Η Μέρκελ, η Τρόϊκα και οι κακοί υφεσιακοί, κλείνουν «τη στρόφιγγα της ανάπτυξης» (το διαβάσαμε και αυτό!), η βρύση στάζει δύο σταγόνες και από κάτω οι λαοί (Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Έλληνες και όχι πάντως οι Γερμανοί) θυμωμένοι υψώνουν τη γροθιά τους, ή, σε μια πιο ελληνική εκδοχή, τη μούντζα τους.

Το νέο αυτό δίπολο, είναι μία ακραία μορφή λαϊκισμού, αλλά δυστυχώς θα πάρει και αυτό το χρόνο του για να καταρρεύσει.

Ποια όμως είναι η ανάπτυξη που οραματίζονται οι «καλοί»; Μήπως αυτή της «ανοιχτής στρόφιγγας»; Αυτή των κεκτημένων και της καλπάζουσας κατανάλωσης; Αυτής που διόγκωσε το χρέος;

Μήπως τελικά η αναπτυξιακή αυτή ματιά στο πρόβλημα ουσιαστικά δείχνει μια επιστροφή στο πρόσφατο, προ κρίσης παρελθόν και υπόσχεται στους πληττόμενους πολίτες ότι μπορούν να ξαναγυρίσουν σ’ εκείνο το βιοτικό επίπεδο, σ’ εκείνες τις καταναλωτικές συνήθειες, σ’ εκείνο το παραγωγικό μοντέλο;

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα μεγάλο και επικίνδυνο ψέμα και θα έπρεπε άμεσα να αποκαλυφθεί.

Η ανάπτυξη που θέλει η μεταρρυθμιστική αριστερά και οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, χρειάζεται παραγωγή, χρειάζεται σκληρή δουλειά και καλές ιδέες, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, μεταρρυθμίσεις (όλες σχεδόν αυτές που τόσα χρόνια τις μεταθέτουν οι πολιτικοί μας και τώρα εμφανίζεται να μας τις επιβάλλει η Τρόϊκα), ανταγωνιστικότητα. Και όλα αυτά, επειδή κοινωνική ευαισθησία σημαίνει και ισχυροποίηση της οικονομίας, ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν, το δίχτυ προστασίας των ευπαθών ομάδων που ξηλώνεται και το κοινωνικό κράτος που αιμορραγεί.

Η ανάπτυξη αυτή καθυστερεί στη χώρα μας γιατί το ποτάμι της άκριτης κατανάλωσης, της γραφειοκρατίας και της διαπλοκής, σκέπασε τις φρέσκες ιδέες και τις προσπάθειες για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σήμερα αρκετές αναπτυξιακές προτάσεις για να χρηματοδοτηθούν. Γι’ αυτό είναι το ΕΣΠΑ τόσα χρόνια στο συρτάρι της αργής απορρόφησης. Οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας δεν έχουν πυξίδα, οι νέες ιδέες πολύ δύσκολα βρίσκουν έδαφος να ανθίσουν∙ οι πολιτικές δυνάμεις μιλούν για ανάπτυξη και έχουν το μυαλό τους στη «στρόφιγγα». Μέσα από αυτή τη διαδρομή δαιμονοποιείται και η Γερμανία με τη Μέρκελ.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η χώρα οδηγήθηκε στο γκρεμό γιατί ακολούθησε ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο και γιατί η Ευρώπη δεν προχώρησε γρηγορότερα στην οικονομική ολοκλήρωση. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το πρώτο στάδιο της οικονομικής ολοκλήρωσης ήταν πάντα η δημοσιονομική προσαρμογή και ο περιορισμός των ελλειμμάτων.

Τέλος, αυτό που φαίνεται ότι μαθαίνουμε όλοι στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, είναι ότι τελικά όποιος δεν παράγει, αργά ή γρήγορα χρεοκοπεί.

Όσοι συνειδητοποιούν αυτήν την παλιά σοφία, που σήμερα επανέρχεται ως η επόμενη μέρα του «τραπεζικού καπιταλισμού», ας ετοιμάσουν το σχέδιό τους για να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς, που με θυσίες και κοινωνικό διάλογο διατήρησαν και εξέλιξαν το παραγωγικό τους μοντέλο.

Η Ευρώπη που θα παράγει και θα καινοτομεί, θα επιστρέψει, και μέσα από τον κοινωνικό διάλογο θα διατηρήσει το δίχτυ προστασίας για τους φτωχούς και αποκλεισμένους Ευρωπαίους πολίτες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top