ΑΡΘΡΑ

Αναπτυξιακό έλλειμμα στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, σε Ελλάδα και Ευρώπη, η υπόθεση της ανάπτυξης είναι η απάντηση των προοδευτικών και άλλων δυνάμεων απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα ασχολείται με το θέμα αυτό. Επικεντρώνεται κυρίως στο πώς θα μοιραστεί η πίτα, πριν ακόμη παραχθεί.

Ίσως γιατί, όπως ισχυρίζεται, λεφτά ήδη υπάρχουν. Γράφεται στο πρόγραμμα: «Μας λένε ότι δεν υπάρχουν πόροι. Λένε ψέματα! Πόροι μπορούν να απελευθερωθούν» με τη μη εξυπηρέτηση του χρέους, τη φορολόγηση του πλούτου, τη μείωση των εξοπλισμών και την πάταξη της διαφθοράς.

Μόνο που ο ταυτοχρονισμός δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη, δηλαδή το πότε είναι εφικτό να υπάρξουν οι πόροι αυτοί, σε σχέση με τις δαπάνες που τρέχουν. Ούτε το ότι ορισμένοι από αυτές τις κατηγορίες πόρων δεν υπάρχουν καν, επειδή η χώρα έχει ακόμη πρωτογενή ελλείμματα, όπως είναι οι τόκοι της μη εξυπηρέτησης του χρέους. Ξεχνούν ότι πληρώνουμε σήμερα τους τόκους, όχι επειδή τα έχουμε, αλλά επειδή δανειζόμαστε τα ποσά αυτά.

Το Πρόγραμμα αναλύει τα δεινά των δύο τελευταίων δεκαετιών για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της ενιαίας αγοράς και το ενιαίου νομίσματος και προτείνει «ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο», με βασικό εργαλείο τις τράπεζες και σύνθημα: «Εθνικοποίηση-Κοινωνικοποίηση των Τραπεζών» αφού «οι ιδιωτικές κερδοσκοπικές τράπεζες είναι επιβλαβείς για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων».

Η «παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς δημόσιες επενδύσεις και μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις δεν γίνεται». Μόνο που το πρόγραμμα περιορίζεται στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και όχι στο πώς θα γίνουν νέες επενδύσεις. Αγνοούνται (;) ακόμη και οι κοινοτικοί πόροι, το ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα.

Γράφεται: «να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι Επιχειρήσεις και Οργανισμοί που έχουν εν μέρει ή συνολικά ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς). Να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον έλεγχο και την ευθύνη του Δημοσίου βασικές παραγωγικές μονάδες, κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, ορυκτός και ενεργειακός πλούτος». Επίσης, το «να διοικούνται και να λειτουργούν με δημόσιο, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο».

Όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά για το πώς θα αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή, οι εξαγωγές, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης με νέες επενδύσεις. Και προφανώς καμία νύξη για προσέλκυση εγχώριων και ξένων ιδιωτικών επενδύσεων, μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και βελτίωση της παραγωγικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Ο παρωχημένος κρατισμός του προγράμματος αποτυπώνεται με αρνητικές θέσεις ακόμη και στην ανάθεση των ήπιων μορφών ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στον τρόπο αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και διατυπώνεται η άποψη ότι η «αποκατάσταση και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλουτοπαραγωγική πηγή που δημιουργεί θέσεις εργασίας, όμως δεν μπορεί να το κάνει η αγορά ούτε το κυνήγι του κέρδους».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα εξειδικεύσουν περισσότερο το πρόγραμμα τους. Τα πρώτα δείγματα είναι αντιφατικά και επιτείνουν το αντιαναπτυξιακό κλίμα και την οικονομική απομόνωση της χώρας. Να δούμε το ολοκληρωμένο όταν καταλήξουν. Να δούμε όμως και τεκμηρίωση με νούμερα για το πώς θα πετύχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με νέες θέσεις απασχόλησης, στην Ελλάδα σήμερα με ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τηρώντας τους κανόνες της, διεκδικώντας αναπτυξιακές πολιτικές και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα της.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top