ΑΡΘΡΑ

Άνθρωποι και σκουπίδια

Η προσφιλής έκφραση των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής όταν αναφέρονται στους μετανάστες είναι « σκουπίδια που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε απέραντο σκουπιδότοπο». Και επειδή τα σκουπίδια τα πετάμε το ίδιο πρέπει να γίνει και εδώ όπως κατ’ επανάληψη διευκρινίζει ο γνωστός για τις ανθρωπιστικές του απόψεις εκπρόσωπος τύπου του ακροδεξιού κόμματος. Όταν πριν χρόνια μαθαίναμε ότι τέτοιες εκφράσεις και ανάλογες εκκαθαριστικές πρακτικές χρησιμοποιούσε η Κου – Κλουξ – Κλαν στην μακρινή Αλαμπάμα…

Η προσφιλής έκφραση των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής όταν αναφέρονται στους μετανάστες είναι « σκουπίδια που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε απέραντο σκουπιδότοπο». Και επειδή τα σκουπίδια τα πετάμε το ίδιο πρέπει να γίνει και εδώ όπως κατ’ επανάληψη διευκρινίζει ο γνωστός για τις ανθρωπιστικές του απόψεις εκπρόσωπος τύπου του ακροδεξιού κόμματος. Όταν πριν χρόνια μαθαίναμε ότι τέτοιες εκφράσεις και ανάλογες εκκαθαριστικές πρακτικές χρησιμοποιούσε η Κου – Κλουξ – Κλαν στην μακρινή Αλαμπάμα και τον Μισσισιπή εξοργιζόμασταν και εξ αποστάσεως εκφράζαμε την αντιρατσιστική οργή μας. Όταν όμως το πρόβλημα έφτασε σπίτι μας με την μορφή της μετανάστευσης με όλα τα επακόλουθα διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει αντιβιοτικό ευρέως φάσματος κατά του ρατσισμού και ότι ένα κομμάτι της κοινής γνώμης δεν έχει πρόβλημα να συνυπάρχει με τους ναζί και τις απόψεις τους. Μόλις , λοιπόν, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να αρχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μετανάστευσης έμαθαν ότι συγκεντρώνονται «σκουπίδια» στο στρατόπεδο της Κορίνθου, συγκεντρώθηκαν οι «άνθρωποι» με επικεφαλής τους Χρυσαυγίτες. Και κατά την ελληνική συνήθεια απαίτησαν τα «σκουπίδια» να φύγουν από την δική τους αυλή και να πάνε στου γείτονα.

Το να καταδικάσει η Πολιτεία , στην πράξη με συλλήψεις και παραπομπές στην δικαιοσύνη τα φασιστικά τάγματα εφόδου είναι η αναγκαία απάντηση της Δημοκρατίας μας. Και περιμένουμε εκτός από φραστικές καταδίκες έργα. Μόνο που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται φασιστικές συμπεριφορές. Γιατί υπάρχει και ο καμουφλαρισμένος καθημερινός φασισμός, η καθημερινή αντικοινωνική συμπεριφορά και αυτή δεν είναι αποκλειστικότητα της Χρυσής Αυγής. Όποιος για παράδειγμα ψάξει πίσω από τα γεγονότα της Κορίνθου θα ανακαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Πάνος Μπεγλίτης ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και σε μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών έκλεισε το στρατόπεδο του νομού στον οποίο εκλέγεται. Μαζί και άλλα στρατόπεδα σε άλλες περιοχές. Και πολύ καλά έκανε. Μόνο που με επικεφαλής τον βουλευτή της ΝΔ κο Κόλλια και μια διακομματική ομάδα πολιτών που είχαν οικονομικά συμφέροντα από την λειτουργία του στρατοπέδου οργανώθηκε η «αντίσταση» της λεγόμενης τοπικής κοινωνίας στο κλείσιμο του στρατοπέδου. Αντίσταση που ευοδώθηκε και το στρατόπεδο δεν αξιοποιήθηκε ώστε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του νομού( 3.000.000 ευρώ ετησίως καταβάλλει σήμερα το κράτος σε νοίκια) αλλά άνοιξε εκ νέου με μικρότερη δύναμη. Και μετά ήρθαν οι μετανάστες και η Χρυσή Αυγή να αξιοποιήσουν την οργή που έσπειραν σε ανύποπτο χρόνο και δι ίδιον όφελος οι Κορίνθιοι ραντιέρηδες. Και κάτι τελευταίο για τον κ.Δένδια για να είναι πειστικός και να αντέξει στις πιέσεις . Καλό είναι το μέτρο που εγκαινίασε στην Κόρινθο να απλωθεί και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν στρατόπεδα τα οποία έκλεισαν. Και στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα , στον νομό καταγωγής του πρωθυπουργού. Έτσι θα αντιμετωπιστούν πειστικά οι φόβοι των Κορινθίων ότι λόγω της γειτνίασης με την πρωτεύουσα θα σηκώσουν μόνοι τους το βάρος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top