ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Αντιπαροχές τώρα, κύριε Μπαρόζο!

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήλθε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα κομίζοντας μήνυμα σκληρό και απαιτητικό προς τη συμμαχική κυβέρνηση Σαμαρά:

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήλθε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα κομίζοντας μήνυμα σκληρό και απαιτητικό προς τη συμμαχική κυβέρνηση Σαμαρά: «Αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ, πάρτε τα μέτρα τώρα, είναι η τελευταία σας ευκαιρία». Δεν είναι πρώτη φορά βεβαίως που η Κομισιόν εκπέμπει τέτοιο μήνυμα και θέτει τόσο επιτακτικά το δίλημμα προς την κυβέρνηση και διά αυτής στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, επειδή τώρα πια ξέρουμε ότι η συνταγή εταίρων και δανειστών δεν πέτυχε και είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε με ασφάλεια ότι δεν είμαστε μοναδικοί στη Γηραιά Ηπειρο με χρέη, χωρίς πρόσβαση στις αγορές, μπορούμε να διεκδικήσουμε έστω τα ελάχιστα.

Την ώρα που ο κ. Μπαρόζο μας βάζει ανερυθρίαστα στο τραπέζι το χαρτί και απαιτεί την υπογραφή μας για περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων, κλείσιμο νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ένας Θεός ξέρει τι άλλο, δικαιούμεθα κι εμείς να αντιπαραθέσουμε έναν κατάλογο αντίμετρων κατά της ύφεσης και της εκθεμελίωσης της χώρας. Οταν η ύφεση έχει ξεφύγει κάθε πρόβλεψης και όταν αυτό το τόσο δυσβάσταχτο κόστος είναι αποδεδειγμένα πια αποτέλεσμα της εμμονής και του δογματισμού των τροϊκανών, δικαιούμεθα να απαιτήσουμε τη δική τους υπογραφή και δέσμευση για τα απλούστερα. Ο κ. Σαμαράς δεν γίνεται παρά να απαιτήσει απελευθέρωση των κοινοτικών πόρων για την επανεκκίνηση τουλάχιστον των μεγάλων οδικών έργων. Την ώρα που κινδυνεύει συνολικά η κατασκευαστική ελληνική βιομηχανία και απειλούνται παραδοσιακοί κλάδοι της ελληνικής παραγωγής, όπως αυτοί του τσιμέντου, του σιδήρου, του χάλυβα, των δομικών υλικών και κρίνεται η δουλειά περίπου 60.000 εργαζομένων, δικαιούμεθα έναντι της δικής μας θυσίας τουλάχιστον την ελευθέρωση των κοινοτικών πόρων που λιμνάζουν τρία χρόνια τώρα και μας ανήκουν.

Αν θέλει ο κ. Μπαρόζο πραγματικά να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση ας επιτρέψει τη χρηματοδότηση των δρόμων. Με μια μόνο πράξη θα προσθέσει 1% στο ΑΕΠ της χώρας, θα συγκρατήσει έστω κατά το ποσοστό αυτό τη βύθιση της οικονομίας, θα δώσει τέλος πάντων μια ανάσα, θα προσφέρει πραγματική ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς ανάσες. Αν συνεχίσει έτσι θα σκάσει, είναι θέμα χρόνου. Και ο Πρωθυπουργός δεν έχει παρά να πει ως εδώ και μη παρέκει: «Εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει για μας και το ευρώ, αλλά και εσείς θα προσφέρετε τώρα τα αυτονόητα». Είναι ζήτημα τιμής, αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Αλλιώς σε λίγο η Ελλάδα θα πέσει. Κι ας μην έχει αυταπάτες ο κ. Μπαρόζο, θα πέσει κι αυτός και το οικοδόμημα που εκπροσωπεί μαζί μας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top