ΑΡΘΡΑ

Αντισταθείτε

Και συ λοιπόν, στέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις
(….)
στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος.
Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν.

Μ. Κατσαρός από το ποίημα «Αντισταθείτε»

Η πιο συμβολική πράξη των φασιστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατίσχυσης επί του ανθρώπινου πνεύματος- μετά φυσικά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης , όπου συνυπήρχε η συντριβή πνεύματος και σώματος- είναι το κάψιμο των μεγάλων δημόσιων βιβλιοθηκών με τα περιεχόμενά τους, αλλά και των αντίστοιχων ατομικών, ξεχωριστών ανθρώπων…

Και συ λοιπόν, στέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις
(….)
στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος.
Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν.

Μ. Κατσαρός από το ποίημα «Α ν τ ι σ τ α θ ε ί τ ε»

Η πιο συμβολική πράξη των φασιστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατίσχυσης επί του ανθρώπινου πνεύματος- μετά φυσικά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου συνυπήρχε η συντριβή πνεύματος και σώματος- είναι το κάψιμο των μεγάλων δημόσιων βιβλιοθηκών με τα περιεχόμενά τους, αλλά και των αντίστοιχων ατομικών, ξεχωριστών ανθρώπων, όπως του Σ. Φρόιντ στην Βιέννη. Το μίσος της παράνοιας προς τον ορθολογισμό και την ανθρώπινη φύση, εμφανίζεται σ’ όλο του το μεγαλείο εδώ.

Οι μεγάλες άμυνες και νίκες του πνεύματος, του νου και των δημιουργημάτων τους έναντι του ολοκληρωτισμού είναι διαχρονικές.

Μ’ αφορμή τα όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες στο θέατρο Χυτήριο, λέμε, πως πέρα κι έξω από τις όποιες καλλιτεχνικές ποιότητες της κάθε συλλογικής ή ατομικής πνευματικής δημιουργίας, είναι αυτή καθαυτή η δημιουργία, που τρομάζει τους μέντορες των φασισμών και τους φίλους τους. Είναι διότι αυτή εμπεριέχει κριτική, σύνθεση, αφαίρεση, έμπνευση και κυρίως Λόγο και Ήθος.

Και καθόλου τυχαίο δεν είναι το ότι συνυπήρξαν τα στελέχη της ΧΑ και τα υπολείμματα των φονταμενταλιστών παρεκκλησιαστικών οργανωμένων. Ο φιλοναζιστικός ολοκληρωτισμός σε αρραβώνα συμφέροντος με τον λαθρόβιο αντιθρησκευτικό αναχρονισμό.

Τα συγκεκριμένα αυγά των φιδιών επωάζονται χρόνια, από τις διώξεις στον Σκορτσέζε για τον Τελευταίο Πειρασμό και τις υστερίες του σύγχρονου Μακεδονομάχου της Θεσ/νίκης που έκαιγε ηδονικά τα βιβλία του Ανδρουλάκη, ίσαμε σήμερα .

Δεν μπορεί όμως να καθόμαστε άλαλοι. Η μια πράξη αντίστασης είναι η απαίτηση εφαρμογής και διεύρυνσης του Νόμου (κάτι μας δείχνει η ύποπτη ανεπάρκεια της Αστυνομίας συνδυασμένη με τις εικαζόμενες κι όχι μόνο πολιτικές προτιμήσεις των υπηρετούντων). Οι άλλες αντιστάσεις είναι μακρόχρονες, δύσκολες και ριζικά αποτελεσματικές. Η Παιδεία και η παιδεία, η εκρίζωση του πελατειακού παρασιτισμού, η ορθολογική διαχείριση και προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, της κοινωνίας , της οικονομίας είναι δύσκολες αντιστάσεις αλλά και η βασιλική οδός για την ουσιαστική ένταξή στην ευρωπαϊκή ιδέα χωρίς τις οθωμανικές μας καθηλώσεις, ως κανονικής χώρας πλέον.

Όσο αμήχανα τσαλαβουτάμε στα βρωμόνερα του αναχρονισμού, τόσο οι Λερναίες Ύδρες του ολοκληρωτικού φασισμού θα μας αποκεφαλίζουν ,πραγματικά και συμβολικά.

Ο Νίκος Γκιώνης είναι Πολιτικός Μηχανικός

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top