ΑΡΘΡΑ

Το σκάνδαλο του σκανδάλου Νοβάρτις- και η αφόρητη σιωπή των γιατρών ​

Το σκάνδαλο  Νοβάρτις είναι ένα καθαρά ιατρικό –διεθνώς – θέμα που εστιάζεται στην υπερβολική και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση  γιατράν κάτω από την επιθετική χειραγώγηση μιας φαρμακευτικής εταιράας.Η προσχηματική,υπερβολική και ακραία πολωτική επίκληση του ως επιτομή της προμνημονιακής  διαφθοράς και αναγωγή του στο μέγιστο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης  για εξόντωση βασικών πολιτικών αντιπάλων καθίσταται προφανής από δύο λόγους.Την πλήρη αγνόηση των  πολιτικών υπολόγων της κρίσιμης περιόδου της έκκρηξης της δαπάνης  (04-09 ) και κυρίως την εκκωφαντική απουσία –και σιωπή -του βασικού υπευθύνου,  του χώρου των γιατρών

Η χώρα έχει καλούς γιατρούς αλλά ασκείται κακή Ιατρική. Ο λόγος είναι ένας συνδυασμός  πίεσης από την επέλαση του βιοτεχνολογικού συμπλέγματος της τελευταίας εικοσαετίας (νέα ακριβά φάρμακα, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας) που οδήγησε σε  αδράνεια και μερική υποταγή του ιατρικού σώματος. Σημαντικά συνέβαλλε  η θεσμική υστέρηση  των δημοσίων φορέων,  οι διαχρονικές στρεβλώσεις του κράτους, αλλά και η καταναλωτική και νοσοκεντρική κουλτούρα των πολιτών που αναπτύχθηκε σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό έχει περιγραφεί συχνά με την έκκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και τον πρωταθλητισμό στις αξονικές και τις καισαρικές κλπ.  την ανέμελη περίοδο 2004–09.

Την περίοδο 2010-12 αυτή η δαπάνη έπεσε στο μισό,  όχι  από κάποιον μνημονιακό  αυτοματισμό, αλλά με δέσμη συγκεκριμένων  μέτρων όπως η επαναφορά της λίστας (Σεπτ  2011), η είσπραξη –επιτέλους- επιστροφών και αλλεπάλληλων επιτυχημένων  νέων τιμολογησεων ( 4 σε έντεκα μήνες), παρά το εμπόλεμο της περιόδου  και χωρίς αύξηση συμμετοχής. Διαφεύγει όμως  συνήθως ότι  ταυτόχρονα ασκήθηκαν και  συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πολιτικές με στόχο όχι μόνο την μείωση των δημοσιονομικών  υπερβολών αλλά και την αλλαγή της συμπεριφοράς των παροχών και των πολιτών. Και όλα αυτά, με αντιπάλους σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και των θεσμικών φορέων της Υγείας, συνεχείς καταλήψεις,πίεση απ τις φαρμακοβιομηχανίες για ελλείψεις σοβαρών φαρμάκων, αγανακτισμένους συλλόγους ασθενών.

Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ  ένωσε  τον δημόσιο  πρωτοβάθμιο χώρο (ασφαλιστικά ταμεία –ΕΣΥ ) ενοποιώντας  το ιατρικό σώμα. Ενισχύθηκε ουσιαστικά ο  ρόλος όλων  των γιατρών με την απόφαση για εθνική συνταγογράφηση που  έσπαγε ένα κατατεμαχισμό (ΙΚΑ, ΕΣΥ,  Ιδιώτες )και καταργούσε τα στεγανά διαφθοράς (επαναφορά λίστας φαρμάκου).  Την ίδια εποχή μεταφέρθηκε η πιστοποίηση των ιατρείων στους Ιατρικούς συλλόγους για θεσμική τους ενίσχυση και αυτονομία και απεξάρτηση από την Πολιτεία, ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους.  Εγκρίθηκαν από το ΚΕΣΥ – με μεγάλη δυσκολία – τα πρώτα 120 θεραπευτικά πρωτόκολλα, ο οδικός χάρτης για την τεκμηριωμένη και σωστή φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα ετοιμαζόταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ η εισαγωγή των  ΚΕΝ και του  ICD 10 δημιουργούσε μια νέα συνολική γλώσσα  της Ιατρικής κοινότητας. Η  νέα Δημόσια Υγεία, τέλος με την προσπάθεια για την Πρόληψη σε εθνικό επίπεδο ανέπτυξε πολιτικές ενίισχυσης των πολιτών (κάπνισμα, παχυσαρκία, στοματική υγεία, πρόληψη καρκίνου και διαχείρηση χρονίων νόσων, άσκηση, διατροφή.

Η τωρινή θύελλα για το σκάνδαλο Νοβάρτις εστιάζει προς το παρόν στην παραπομπή βασικών πολιτικών αντιπάλων  της κυβέρνησης και συνεργατών τους την περίοδο 2010- 14. Πουθενά δεν αναφέρεται η παράλυση και οι ευθύνες (κατάργηση λίστας, υπερτιμολογήσεις, έλλειψη μέτρων κλπ της  μεγάλης υπερβολής της περιόδου 2004-09. Αλλά ακόμα χειρότερο κανένα δεν ενοχλεί, ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του χώρου της Υγείας και η θεσμική θωράκιση  του ρόλου των γιατρών  που είναι η μόνη πραγματικά διέξοδος από την δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων σκανδάλων έχει ατονίσει σταδιακά μετά το 2012. Η υπερσυνταγογράφηση εξακοντίσθηκε (72 εκ. συνταγές ετησίως τώρα  έναντι 58 το 2012) τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ακόμα δεν συνδέθηκαν με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι πρώτες διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ μόλις ξεκίνησαν(ηπατίτιδα ), τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται, τα Τομεία δεν μπορούν να στελεχωθούν. Ακόμα οι πολιτικές πρόληψης εγκαταλείφθηκαν σχεδον τελείως, οι γιατροί αδρανούν ή μεταναστεύουν, οι πολίτες αγανακτούν για κακές υπηρεσίες και υψηλές συμμετοχές.

Κανένας δεν διαφωνεί για την απόλυτη δικαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο σε όλα τα επίπεδα για το σκάνδαλο Νοβάρτις. Αυτό όμως που θα είναι πραγματικό σκάνδαλο θα είναι να εξαντληθεί το όλο θέμα σε μια ακόμα άγρια πόλωση πολιτικής αντιπαράθεσης και να μείνουν ανέπαφες οι θεσμικές και ουσιαστικές  υστερήσεις που παράγουν συνεχώς αυτές τις συμπεριφορές. Ο οικονομισμός αυτής της περιόδου  και το γενικό πνεύμα της εποχής  αποτιμά τα πάντα με απίστευτα  ατεκμηρίωτα νούμερα  και  γενικόλογες κατηγορίες διαφθοράς και διαπλοκής που εκσφενδονίζονται προς πάσα κατεύθυνση.

Μήπως η ταλαιπωρία όλων  των πολιτών από κακές και συχνά υποβολιμαίες, ιατρικές πρακτικές και η εμμονή στο νοσοκεντρισμό είναι πολύ πιο ακριβά και απ την μεγαλύτερη σπαταλη; Μήπως η τωρινή αδράνεια αναπαράγει το 2004-09 ακόμα και χωρίς οικονομικά σκάνδαλα και σε χαμηλότερη –μνημονιακή- και στρεβλή  κλίμακα  παροχής υπηρεσιών υγειας;  Αυτό φοβάμαι,  θα είναι το μεγάλο διαρκές  σκάνδαλο για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας  της χώρας μαζί με την αφόρητη σιωπή των γιατρών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top