ΑΡΘΡΑ

ΚΙΝΑΛ: Με ποιούς και γιατί- η υποβολιμαία ερώτηση

Το  ξαφνικό  αίτημα  της Γεννηματά για άμεσες εκλογές, επανέφερε με ένταση το μόνιμο ερώτημα των ΜΜΕ, ολόκληρης της τελευταίας περιόδου ,στο έδαφος της  ανάγκης κυβερνησιμότητας της χώρας.   Μετά τις επόμενες εκλογές: με ποιους ?  Το ερώτημα βέβαια – και προσχηματικά –τίθεται στην βάση δυο μειωτικών παραδοχών: με όποιον πας  θα είσαι συμπλήρωμα (όρα Ανελ) με σκοπό την νομή εξουσίας  αλλά  ταυτόχρονα  και μοιραία, ετεροπροσδιορίζεσαι. .Με Σύριζα ,παραβλέπεις όλες τις προσβολές και ακραίες πρακτικές εναντίον σου , την περίοδο της κρίσης, στην επίκληση μιας  θολής σύγκλισης απόψεων- που δεν προκύπτει από πουθενά- διατηρώντας μια «αριστεροσύνη». Με την ΝΔ επαναλαμβανεις το 12-14 ,για την σωτηρία –ξανά – της πατρίδος, ανεξάρτητα της πιθανότητας  επανάληψης μιας νέας συρρίκνωσης, που μπορεί να ΄ναι και οριστική και καταστροφική

Η  υπάκουη μνημονιακή διαδρομή του Σύριζα μέσα σε μια πλήρη μεταρρυθμιστική  ακινησία , δεν  έχει καταγράψει παρά μια παρωχημένη αναδιανομή επιδομάτων ,και επιμέρους σπασμωδικές και ασύνδετες πολιτικές που εξαντλούνται συνήθως σε ρητορικές. Η οικονομιστική υπερβολή της ΝΔ παραπέμπει πάλι σε μια προοπτική επιστροφής των ισχυρότερων και των κληρονόμων χωρίς ακριβοδίκαια χωρίς ευκαιρίες για τους ασθενέστερους ,χωρίς έγνοια για τις ανισότητες. Το κοινό τους έδαφος, η ανομολόγητη αναπαραγωγή της εθνικής παθολογίας: πλατειασμός των ημετέρων και  επιβολή της  εφήμερης και βολικής  ακραίας πόλωσης στην δημόσια σφαίρα.

Το Κίνημα Αλλαγής μόλις συγκρότησε ένα πλήρη σχηματισμό ,με σκοπό μια παράλληλη πορεία αναδιατύπωσης νέων καινοτόμων και μεταρρυθμιστικών προτάσεων  και εθνικού διαλόγου πάνω σε αυτές  Μιας ρεαλιστικής  σύγχρονης σύνθεσης πολιτικών μεταξύ  κράτους και αγοράς που μπορεί πάλι να κινητοποιήσει μια παγωμένη απ την κρίση και την ύφεση, κοινωνία. Η προστιθέμενη αξία του κεντροαριστερού χώρου ,αυτήν την περίοδο είναι η διαμόρφωση ενός τολμηρού  σχεδίου εξόδου που επαναφέρει μια πολιτική  με επίγνωση, βαθειά κατανόηση του τι συνέβη και απόφαση για ανάκαμψη. Είναι η συνεχεία μιας πορείας τόσο του 16 ( με Δημαρ ) όσο και του 17 (με Ποτάμι), σε μια χωρά που τα προγράμματα ποτέ δεν δεσμεύουν και δεν εφαρμόζονται ,από στελέχη αποφασισμένα που ξέρουν και μπορούν

Αν δεν κάνουμε την διάφορα, με καινοτόμες επεξεργασίες για την Δ. Διοίκηση και την οικονομία και την κοινωνία, που θα εφαρμοσθούν, αν δεν πείσουμε για συμμέτοχη, αν εξαντληθούμε στην καθημερινή  άγονη αντιπαράθεση σκανδάλων και ύβρεων, τι προσφέρουμε  στη χώρα; Απέναντι στους δύσπιστους και τους ιδιοτελείς  παντός καιρού, αλλά και στις ξαφνικές αγάπες των «όμορων» χώρων η έγκαιρη  διαμόρφωση μιας δεσμευτικής -για πρώτη φορά – προγραμματικής πρότασης. Η δύσκολη και σύνθετη εποχή, χωρίς διπολική και λαϊκιστική  κατανόηση της κρίσης, απαιτεί   την  επαναφορά της πολίτικης στα μεγάλα. Μόνο σε αυτά μπορούν να υπάρξουν πραγματικές συγκλίσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top