ΑΡΘΡΑ

Κανονικότητα; Ποια κανονικότητα;

Η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης NOVARTIS φαίνεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά ή να καταστήσει αδύνατη την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα τής μετά μνημονίων εποχής. Οι λόγοι είναι πολλοί, μια και , όπως συνήθως συμβαίνει, ένα ‘’ατύχημα’’ δεν προκαλείται από μόνο μια αιτία. Οι λόγοι που η συγκεκριμένη διαχείριση από μια μικρή ομάδα γύρω από τον Πρωθυπουργό θα έχει επιπτώσεις τόσο στην επίσπευση των εκλογών, όσο και στο να ακυρωθούν οι προσπάθειες των Πιτσιώρλα, Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, κ.α.. Παρά την σημαντική καθυστέρηση στην τελευταία αξιολόγηση, η Κυβέρνηση κατάφερε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, και μέρους των συντηρητικών μακροχρόνιων επενδυτών ομολόγων. Τώρα, μέσα σε λίγες ημέρες, η καρδάρα με το γάλα χύθηκε.
Ας δούμε μερικές από τις αιτίες.
1. Η συλλογική μνήμη των ψηφοφόρων κάποιας ηλικίας και ανεξάρτητα με την πολιτική τοποθέτηση, έφερε ακαριαία στην επιφάνεια την συνομωσία του ‘89. Το τραύμα δεν έχει επουλωθεί.
2. Συνέπεια της ανάστασης του φαντάσματος του 89 είναι η ρήξη της συναίνεσης, απαραίτητης για την πολιτική σταθερότητα που απαιτούν οι επενδυτές. Και από καιρό ζητούν οι εταίροι.
3. Καμία πολιτική δύναμη, και ιδίως του κόμματος της κεντροαριστεράς, δεν θα μπορέσει να στηρίξει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη της Νοβάρτις θα συσπειρώσει ένα μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η σταθεροποίηση σε ποσοστά χαμηλά θα παγιωθεί.
4. Η απαραίτητη συναίνεση στην σημερινή Βουλή για την λύση του Σκοπιανού είναι πλέον μάλλον ανέφικτη.
5. Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αποσβέσει τις εσωκομματικές διαφωνίες, δεν θα βρει ανταπόκριση στο μέρος του κόμματος που κινείται σε Ευρωπαϊκές συντεταγμένες. Όσοι ήλπιζαν να αποσυνδεθούν από τις Λατινοαμερικάνικες ερωτοτροπίες, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι στην επιλογή Ουγγρικού τύπου αυταρχικής Δημοκρατίας.
6. Μέσα από τον στροβιλισμό των γεγονότων, υπάρχει πιθανότητα να μην τιμωρηθούν κάποιοι, οι οποίοι είναι ενδεχομένως ένοχοι.
7. Η απουσία από το κατηγορητήριο τ. Υπουργών και Πρωθυπουργού που είτε συνεργάζονται με την Κυβέρνηση, είτε σιωπούν δείχνει τον παράγοντα ‘’εκβιασμού’’. Αντιπαθές στην κοινή γνώμη πρακτική Καμόρας, που τελικά εκθέτει και τους ίδιους,
8. Το όνειρο για την σοσιαλδημοκρατικοποίηση του κ. Τσίπρα, είναι πλέον δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Στις Βρυξέλλες και στην Ε. Ευρωπαϊκή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , υπάρχει πλέον ισχυρό κίνητρο να υψωθεί και να ακουστεί η φωνή των θιγομένων και σε συνδυασμό με την κινητοποίηση σε άλλα Ευρωπαϊκά φόρα, όπου χωρίς αμφιβολία θα καταφύγουν θιγόμενοι, θα μειώσει το όποιο κύρος του κ. Τσίπρα.
Αν σε αυτές τις συνέπειες που προκύπτουν από τον αψυχολόγητο και χωρίς ορίζοντα χειρισμός προσθέσουμε και την εξελισσόμενη χρηματιστηριακή κρίση στις ΗΠΑ, τότε καλό τότε καλό είναι η κυβέρνηση να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Ακόμη και αν το ‘’μαξιλάρι’’ των 18 δις επιτευχθεί, η αναταραχή στην πολιτική σκηνή, η αστάθεια και η οξύτητα θα στοιχίσουν ακριβά. Ίσως μάλιστα ακριβότερα από την περίοδο της αυταπάτης, που μοιάζει να μην έχει τελειωμό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top