ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αν νομίζουμε ότι ο διάλογος είναι τόσο εύκολος, γελαστήκαμε…

Ειλικρινά, αναρωτιέμαι ώρες-ώρες εάν, όταν μιλάμε για διάλογο ανοιχτό, εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα, εάν πράγματι μιλάμε για την ίδια διαδικασία βασάνου που πρέπει να υποβληθεί κάθε έννοια σύγκλισης, εάν καταλαβαίνουμε τι θα σημαίνει ακόμη περισσότερο στην πορεία….
Ξέρω τι λέω και γιατί αναρωτιέμαι…

Ειλικρινά, αναρωτιέμαι ώρες-ώρες εάν, όταν μιλάμε για διάλογο ανοιχτό, εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα, εάν πράγματι μιλάμε για την ίδια διαδικασία βασάνου που πρέπει να υποβληθεί κάθε έννοια σύγκλισης, εάν καταλαβαίνουμε τι θα σημαίνει ακόμη περισσότερο στην πορεία….

Ξέρω τι λέω και γιατί αναρωτιέμαι…
Σε μια χώρα όπου όλοι γνωρίζουν τα πάντα και δεν υπάρχει η ελάχιστη χαραμάδα για να περνάει η όποια αμφιβολία…

Σε μια χώρα όπου διάλογος σημαίνει να μιλάνε όλοι μαζί και κυρίως να μην ακούει κανένας τον υποτιθέμενο συνομιλητή του, επειδή περιμένει να έρθει η ώρα, του να τον ξεσκίσει και να τον κατασπαράξει…

Σε μια χώρα όπου διάλογος χωρίς νικητή και ηττημένο δεν υπάρχει ως διαδικασία και λογική….
… Οι πάντες κόπτονται για διάλογο λες και ως έμπειρες κοπτορραπτούδες, ημπορούν να μαζεύουν ξέφτια και να τα χώνουν στο στρίφωμα για να μην φαίνεται άσκημο το τελείωμα….

Ξέρω τι σας λέω…
Έχω να μιλήσω πολιτικά με πασόκο από τη δεκαετία του ʼ80 και το εννοώ αυτό… είχα αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε ποτέ και με τίποτε και άρα γιατί να χαλάμε και τις καρδιές μας… ας κρατάμε τουλάχιστον τις όποιες σχέσεις και φιλίες μας ζωντανές…

Το ίδιο και με συριζαίους και άλλα τέτοια παλαιά και νεότερα δημιουργήματα της πολιτικής σκηνής…
Το πήρα λοιπόν απόφαση πως πρέπει να ξεκινήσει και βρίσκω ότι σήμερα είναι ακόμη πιο δύσκολο από ποτέ, διότι μετά από τριάντα-σαράντα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και επικοινωνίας με την κοινωνία, ο δογματισμός σου γίνεται βαρύτερος και ισχυρότερος και απαιτείται κόπος και ψυχική κόπωση πολλαπλάσια.

Δεν είναι εύκολο και γιʼ αυτό, για παράδειγμα, το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ δεν δείχνει να έχει καμιάν απολύτως διάθεση για συζήτηση, καμιάν απολύτως βούληση να ανοίξει θέματα και να προχωρήσει σε τομές…

Όλα καλά γινομένα, όλα πήγανε κατʼ ευχήν και φτάνει… Θέσεις αναμασήματα πολυκαιρισμένων αφάνταστα κενολογιών, κυρίως για να μην πούμε τίποτε και να μην συζητήσουμε τίποτε επί της ουσίας… Απλώς να νικήσουμε τον κακό μας δαίμονα, το άλλο, το διαφορετικό και άρα πολύ κακό.

Αλλά και από την άλλη, μη νομίζουμε ότι όλοι οι υπόλοιποι αποκαθαρμένοι περιμένουν πώς και πώς για διάλογο και είναι σαν έτοιμοι από καιρό να δεχτούν τα δικά σου, διότι όπως είπαμε, εσύ να δεχτείς το οτιδήποτε δικό τους θεωρείται το μέγα της ιδεολογίας μας αμάρτημα και το να προχωρήσουμε σε σύνθεση και να διούμε μπας και χρειάζεται κάτι καινούργιο, ούτε που μας περνάει από το μυαλό…

Να σας ξομολογηθώ όμως ότι, ακόμη και το προσωπικό στοίχημα, ότι “Ναι ρε, θα κάτσω, θʼ ακούσω μʼ ανοιχτά αφτιά και τον άλλον και θα προσπαθήσω να μπω στη λογική του, για να συνδράμω με τη σειρά μου να ξεπηδήσει κάτι”, αυτό και μόνον σε κερδίζει.

Δοκιμάστε όσοι αενάως το καινούργιο επιθυμείτε να υπηρετείτε και να στηρίζετε…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top