ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Αξιόμαχο

Ο Κώστας Καραμανλής σκέφτηκε να παραχωρήσει σε 100 χιλιάδες οικογένειες ένα ρουσφέτι. Παραχώρησε προνόμια των οικογενειών με 4 παιδιά σε οικογένειες με 3 παιδιά.

Ο Κώστας Καραμανλής σκέφτηκε να παραχωρήσει σε 100 χιλιάδες οικογένειες ένα ρουσφέτι. Παραχώρησε προνόμια των οικογενειών με 4 παιδιά σε οικογένειες με 3 παιδιά.

Υπήρχε ένα σύστημα μετεγγραφών που δικαιολογούσε ποσοστό 10%. 10% είναι οι τρίτεκνοι, άρα δεν έχει και μεγάλη διαφορά και εξασφαλίζουμε 100 χιλιάδες και πλέον ψήφους. Άλλοι τόσοι (άλλη ιστορία) με το π.δ. Παυλόπουλου, άντε κερδίσαμε. Έλα όμως που μπορεί οι οικογένειες να είναι το 10%, αλλά τα παιδιά είναι το 25%! Έτσι επειδή κανείς δεν σκέφτηκε να υπολογίσει τις συνέπειες μιας πολιτικής, η εξαγγελθείσα πολιτική τελικά δυναμίτισε αντί να λύσει προβλήματα.

Αυτή είναι άλλωστε η δυστυχία του κομματικού συστήματος. Ρουσφέτια, ατομικά ή συλλογικά, υποταγή σε πιέσεις ομάδων. Οι ένστολοι είναι μια ειδική ομάδα ενδιαφέροντος της ΝΔ, πρέπει να υποστηριχθεί. Δηλαδή; Να συνεχίσει να παίρνει το εφάπαξ (με σύνταξη έπειτα από πόσα χρόνια και σε ποια ηλικία;) που μέρος του έχει συνεισφέρει ο καθένας τους και μέρος του οι λοιποί «ηλίθιοι» φορολογούμενοι. Εξαρχής λέω πως προφανώς ό,τι έχει συνεισφέρει ο καθένας για το εφάπαξ του, πρέπει να το πάρει. Μου φαίνεται αδιανόητο να έχω συνεισφέρει και κάποιος να μου πει ότι δεν πρόκειται να πάρω αυτά τα λεφτά. Ο ορισμός της χρεοκοπίας. Αλλά να απαιτεί κάποιος να του δώσουν αυτά που του υποσχέθηκαν ή έδωσαν σε προηγούμενους χαριστικά παίρνοντάς τα από εμένα, μου φαίνεται απολύτως επίσης αδιανόητο.

Ρουσφέτια λοιπόν. Χωρίς υπολογισμούς. Χάνεται η μπάλα. Έτσι ξαφνικά, ενώ είχαν σταματήσει οι μετεγγραφές και το σύστημα προσπαθούσε να γίνει ορθολογικό, επανήλθαν και μάλιστα χωρίς να υπολογιστεί πόσοι τελικά θα δικαιούνται! Ενώ υποτίθεται ότι θα αναπτυσσόταν μια πολυτυπία στα πανεπιστήμια και το καθένα θα είχε το ρόλο του. ώστε η επιλογή να γίνεται με βάση το πρόγραμμά του, τις προοπτικές του και το ίδιο θα προσπαθούσε να καλλιεργήσει ιδιαίτερη ταυτότητα, ξαναγυρνάμε στα γνωστά! Τη γεωγραφική του θέση. Φυσικά, αφού το ρουσφέτι πρέπει να γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (60% των εκλογέων) ξεχνάμε ότι υπάρχουν παιδιά στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κοζάνη, τις Σέρρες, την Καβάλα κτλ., που οι μετεγγραφές δεν θα τους λύσουν κανένα πρόβλημα. Όπως ότι υπάρχουν και παιδιά που δεν χρειάζονται μετεγγραφή. Που η οικογένειά τους μπορεί να διαθέσει 5.000 το χρόνο, για να τους υποστηρίξει.

Τι θα πετύχουμε; Ένα ρουσφέτι στο 60% του πληθυσμού. Που διψάει για επόμενο και ζητά να ισχύσει αναδρομικά και για τους περσινούς. Καταστροφή των περιφερειακών ιδρυμάτων που χωρίς φοιτητές ή με εκείνους που δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή, θα καταδικαστούν και στην περικοπή των προϋπολογισμών τους για τη μεταφορά κονδυλίων -που επίσης κανείς δεν υπολόγισε. Και αυτή όμως είναι άλλη ιστορία. Οι ιστορίες έγιναν πολλές. Και δύσκολες. Και τα ρουσφέτια αδηφάγα. Ας εξασφαλιστεί το αξιόμαχο και βλέπουμε…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top