ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Απέναντι στην «άγνοια»

Ο βιασμός της λογικής είναι άλλη μία μορφή βίας που, συχνά, υποτιμούμε. Ακούμε διάφορους να διακινούν ιστορίες συνωμοσίας ή πολιτικές υποσχέσεις που μας φαίνονται κατάφωρα αδιανόητες σύμφωνα με το αξιακό και γνωσιακό «φορτίο» που, με κόπο, αποκτήσαμε.

Ο βιασμός της λογικής είναι άλλη μία μορφή βίας που, συχνά, υποτιμούμε. Ακούμε διάφορους να διακινούν ιστορίες συνωμοσίας ή πολιτικές υποσχέσεις που μας φαίνονται κατάφωρα αδιανόητες σύμφωνα με το αξιακό και γνωσιακό «φορτίο» που, με κόπο, αποκτήσαμε.

Πράγματα που ξεκάθαρα είναι αδιανόητα σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο είναι, προσέξτε, όχι «πρέπει να είναι», οργανωμένες η κοινωνία και η οικονομία μας.

Η άμεση αντίδραση, λογικά, είναι «μα αυτά δεν γίνονται». Με την επανάληψη, όμως, και μάλιστα από διάφορους «πομπούς» το σύνθημα, ας πούμε, «άμεση κατάργηση του Μνημονίου» αρχίζει να φλερτάρει με την αληθοφάνεια και, έπειτα από λίγο, με την αλήθεια.

Πού είναι η «βία», θα ρωτήσετε. Μα λίγο το έχετε να αρχίσετε ξαφνικά να αισθάνεστε… βλάκας;

Τόσο καιρό πιστεύατε ότι η καταγγελία του Μνημονίου συνδέεται άμεσα με τη χρεοκοπία της χώρας.

Είναι λίγο, ξαφνικά, ένας απλός πρώην πρόεδρος 15μελούς να σας αποδεικνύει ότι δεν κατέχετε τα απλά οικονομικά, αν και κάτοχος Διδακτορικού;

Οχι, είναι καταστροφή, είναι βιασμός της στοιχειώδους αυτοεκτίμησης που, νομίζατε ότι, είχατε κατακτήσει.

Το επόμενο βήμα είναι, νομοτελειακά, να υποκύψετε και στην τελευταία μορφή βίας που ασκείται επάνω σας σήμερα. Την ηθική εξουθένωση.

Από τη στιγμή που θα συμβιβαστείτε με την ασυγχώρητη άγνοια βασικών οικονομικών που, αποδεδειγμένα, επιδείξατε, ακολουθεί ένα βαρύ αίσθημα ενοχής.

Οσο καιρό εσείς στηρίζατε φληναφήματα περί ανάγκης δημοσιονομικής εξυγίανσης και υπεύθυνης διαχείρισης, ο λαός υπέφερε, ίσως και εξαιτίας σας.

Πίσω από τα νούμερα στα οποία… ωμνύετε, κρύβονταν εκατοντάδες χιλιάδες «ψυχές», κυρίως δημοσίων υπαλλήλων.

Και εδώ τα πράγματα γίνονται τραγικά.

Την άγνοια την αντέχετε.

Την ευθύνη, όμως, για τις απολύσεις «ψυχών», όχι. Εκτός αν ανήκουν στο 1,4 εκατομμύρια του ιδιωτικού τομέα, για τις οποίες, όμως, δεν ευθύνεστε, ευτυχώς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top