ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Απογοήτευσε η ΕΕ, αλλά παραμένει η μόνη λύση

Να το επαναλάβουμε για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμη: η Κύπρος βρίσκεται υπό χρεοκοπία και ο κίνδυνος οικονομικής και πολιτικοκοινωνικής κατάρρευσης είναι πραγματικός. Αυτή είναι η ρεαλιστική εικόνα της Κύπρου σήμερα, η οποία καθορίζει τη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει. Η κακοδιαχείριση της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η κωλυσιεργία, η ατολμία και οι καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών επέτειναν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα καθορίσουν εάν η χώρα θα αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία ή θα βυθιστεί στο χάος. Οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται λοιπόν ενώπιον πραγματικά ιστορικών ευθυνών.

Ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του ήταν απόλυτα καθαρός και ειλικρινής: η διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα είναι πολύ δύσκολη και οδυνηρή. Υπάρχει όμως άλλος ρεαλιστικός δρόμος εκτός από την υπερψήφιση από την κυπριακή Βουλή του σχεδίου διάσωσης που θα διαμορφωθεί; Οχι. Προτάσεις για «ηρωική» έξοδο από την ευρωζώνη ή δημιουργία πολιτικοοικονομικών «τόξων» εκτός Ευρώπης είναι αφελείς και επικίνδυνες. Ειδικά όσοι φλερτάρουν με την ιδέα της αποχώρησης από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη λίρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η έξοδος από το ευρώ στην ουσία θα οδηγήσει και σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να είναι επιλογή. Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει εντός του ευρώ και εντός της ΕΕ για να μπορέσει να προστατεύσει τα πολιτικοοικονομικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στην περίπτωση της Κύπρου η ΕΕ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ούτε έδειξε την αναμενόμενη αλληλεγγύη. Απογοήτευσε όλους όσοι παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ωστόσο η αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης θα επιτευχθεί μέσα από το ευρωπαϊκό μονοπάτι. Γιατί, παρά τις δυσκολίες και την οργή, μόνο έτσι θα προστατευθούν τα συμφέροντα των κυπρίων πολιτών, καθώς και γενικότερα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προς αυτόν τον στόχο είναι που χρειάζεται ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, το οποίο έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν οι πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο.

Ο Φίλιππος Σαββίδης είναι πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top