ΑΡΘΡΑ

Απολογισμός Ολυμπιακών Αγώνων

Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που τελείωσαν προχτές.

1.Το Λονδίνο πέτυχε : Άψογη η οργάνωση, κανένα παρατράγουδο σχετικά με την ασφάλεια και το κυκλοφοριακό, ακόμα και την (πανάκριβη) φιλοξενία αθλητών και θεατών. Και πολλά, πολλά μετάλλια.

2.Υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι πέτυχαν, γιατί δεν έχει βρεθεί

ακόμα ο τρόπος ελέγχου και οι πιο σύγχρονες μέθοδοι «ντόπας» που,

όπως ισχυρίζονται πολλοί ειδικοί, είναι προϊόντα της κινεζικής…

Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που τελείωσαν προχτές.

1.Το Λονδίνο πέτυχε : Άψογη η οργάνωση, κανένα παρατράγουδο σχετικά με την ασφάλεια και το κυκλοφοριακό, ακόμα και την (πανάκριβη) φιλοξενία αθλητών και θεατών. Και πολλά, πολλά μετάλλια.

2.Υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι πέτυχαν, γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος ελέγχου και οι πιο σύγχρονες μέθοδοι «ντόπας» που, όπως ισχυρίζονται πολλοί ειδικοί, είναι προϊόντα της κινεζικής επιστήμης και της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας. Τα «ανεξήγητα» και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πολλά.

3.Είναι σαφές ότι θριάμβευσε περισσότερο από ποτέ ο πιο «αντιολυμπιακός» εθνικισμός μαζί με την «κατανόηση», παραδοσιακή αυτή, ή την ενεργό ανοχή των εκπροσώπων εμπολέμων κρατών και κρατών που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα ανδρών-γυναικών.

4.Είναι όμως εξίσου σαφές ότι οι αντιπροσωπείες σχεδόν όλων των σημαντικών χωρών, ήταν πολυφυλετικές και πολλές από αυτές περιλάμβαναν μάλιστα αθλητές και αθλήτριες που πολιτογραφήθηκαν σχετικά πρόσφατα. Επιβεβαιώνοντας δημόσια και έμπρακτα, παρά τον εθνικιστικό φανατισμό τόσων σχολιαστών, κυρίως στις τηλεοράσεις, ότι ο κόσμος είναι ένας και οι άνθρωποι μεταξύ τους ίσοι.

5.Οι αγώνες επέτρεψαν ένα φεστιβάλ ψηφιακής τεχνολογίας, τόσο στα γήπεδα, όσο και στην τηλεόραση.

6.Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει αν το μεταολυμπιακό Λονδίνο θα έχει διαφορετική οικονομική και πολεοδομική τύχη από όλες τις άλλες ολυμπιακές πρωτεύουσες. Και κανένας δεν μπορεί να αναφέρεται με σιγουριά σε ενδεχόμενο «φαγοπότι» που μπορεί να συνόδευσε την κατασκευή των ολυμπιακών έργων.

7.Επιβεβαιώθηκε πάντως, όπως και στο Πεκίνο, ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι για μικρές χώρες, έστω και με μεγάλη ιστορία. Απλούστατα, γιατί το οικονομικό διακύβευμά τους ξεπερνάει πολύ τις διοικητικές και ελεγκτικές δυνατότητές τους.

8.Ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί μερικές πολυεθνικές ποτών, αθλητικών ειδών και συστημάτων ασφάλειας, θέλουν τους Ολυμπιακούς. Εμείς όμως;

9.Για τους αθλητές υπάρχουν άλλες διεθνείς και περιφερειακές διοργανώσεις, που δεν συγχέουν μέσα στον ίδιο πολτό τα πάντα και τα αντίθετά τους. Μήτε, θρασύτατα, τον θαυμάσιο ερασιτέχνη με τον πλουτοκράτη επαγγελματία: τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.ά.

10.Ερώτημα: Στο Ρίο, σε μόλις τέσσερα χρόνια, τι θα κάνουμε; Ναι, εμείς!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top