ΑΡΘΡΑ

Από κατεπείγον σε κατεπείγον

Δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας να προωθούνται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδια στα οποία περιλαμβάνονται αποφάσεις που αποτελούν δανειακούς όρους. Οπως συνήθως μας συμβαίνει, έτσι και τώρα, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δύο δόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ δεν έχουν υλοποιηθεί και η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει για να έχουν κλείσει όλα μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η πολύ σημαντική συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Το πρόβλημα με τα κατεπείγοντα δεν είναι μόνο ότι βρίσκει επιχειρήματα η αντιπολίτευση να καταγγέλλει αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Ούτε απλώς ότι οι βουλευτές δεν ξέρουν τι ψηφίζουν και αυτό εκ των πραγμάτων αποτελεί προσβολή του κοινοβουλευτισμού.

Το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα είναι ότι βρισκόμασε σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είτε είμαστε σε προεκλογική περίοδο είτε σε κάτι που μοιάζει με προεκλογική περίοδο, είτε επικρέμαται η απειλή της χρεοκοπίας, είτε παρά λίγο να χαθεί η δεδηλωμένη είτε παίζονται όλα για όλα σε μια ψηφοφορία, είτε αγρυπνούν στις Βρυξέλλες περιμένοντας τις ελληνικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ρουτίνα μας είναι να παίζουμε με τα όρια -είτε πρόκειται για προθεσμίες είτε για αντοχές.

Είναι προφανές ότι η υπερένταση δεν βοηθά την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα από την εξομάλυνση σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή και στον τρόπο παραγωγής νομοθετικού έργου.

Αλλωστε, όταν πάψει να αποτελεί είδηση η διαδικασία, θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για να ασχοληθούμε στα σοβαρά με την ουσία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top