ΑΡΘΡΑ

Από την Πολιτική Άνοιξη στη Χρυσή Αυγή

Στην Έλλαδα έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί «μονοθεματικά κόμματα», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πολιτική Άνοιξη του κ. Σαμαρά, η οποία είχε σχεδόν μονομανία με το Μακεδονικό. Οι ευθύνες του νυν προέδρου της ΝΔ είναι γνωστές και τα αποτελέσματα της πολιτικής εκείνης για το όνομα της γειτονικής μας χώρας καταστροφικά για την Ελλάδα και το διπλωματικό κεφάλαιο που σπατάλησε, χωρίς κανένα όφελος.

Στην Έλλαδα έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί «μονοθεματικά κόμματα», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πολιτική Άνοιξη του κ. Σαμαρά, η οποία είχε σχεδόν μονομανία με το Μακεδονικό. Οι ευθύνες του νυν προέδρου της ΝΔ είναι γνωστές και τα αποτελέσματα της πολιτικής εκείνης για το όνομα της γειτονικής μας χώρας καταστροφικά για την Ελλάδα και το διπλωματικό κεφάλαιο που σπατάλησε, χωρίς κανένα όφελος.

Στις μέρες μας αυξάνει ανησυχητικά την απήχησή του ένα άλλο «μονοθεματικό κόμμα», η Χρυσή Αυγή. Οι νοσταλγοί του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του Μεταξά έχουν ως μόνο και αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα τους τους μετανάστες, χρεώνοντάς τους όλα τα δεινά του τόπου. Με αποκορύφωμα, βεβαίως, τη δημόσια ασφάλεια, παρότι οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι μεγάλα τα ποσοστά της εγκληματικότητας που προέρχονται από μετανάστες.

Ταυτοχρόνως, όμως, οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι υπαρκτό. Δεν γίνεται να το κρύβουμε κάτω από το χαλί, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε πολύ περισσότερο να αντιμετωπίζεται με την ανατριχιαστικά ρατσιτσική πρακτική και ρητορική των φασιστών, αλλά και ούτε –δυστυχώς– με τη λογική τμημάτων της Αριστεράς ότι «οι μετανάστες είναι αδέλφια μας». Το πρόβλημα είναι σύνθετο και επιβάλλει ουσιαστικό διάλογο, χωρίς αγκυλώσεις, περιχαρακώσεις και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Είναι γεγονός ότι πολλές γειτονιές της Αθήνας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις σε πολλές από αυτές είτε από φόβο είτε από τη δυσοσμία. Πάνω σε αυτή την αρνητική κατάσταση πατάνε τα φασιστοειδή και κερδίζουν τη στήριξη απλών ανθρώπων, χωρίς οι περισσότεροι να ξέρουν τι πρεσβεύουν. Μια γρήγορη περιήγηση στην ιστοσελίδα τους είναι αποκαλυπτική για το μίσος που εκπέμπουν για οτιδήποτε διαφορετικό. Πρόκεται για κανονικά «τάγματα εφόδου», επηρρεασμένα από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της ανθρωπότητας.

Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά και απειλεί με την είσοδό της στο κοινοβούλιο. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας τρομάζει. Επιτάσσει δημοκρατική εγρήγορση, αλλά και ενημέρωση όλων των πολιτών για τις θέσεις αυτού του μορφώματος. Πρέπει να πάμε στις γειτονιές της Αθήνας και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα και να εξηγήσουμε στους ανθρώπους αυτούς ότι δεν μπορεί ο κάθε φασίστας να είναι το αποκούμπι τους. Παράλληλα, όμως, να δώσουμε στους κατοίκους των υποβαθμισμένων συνοικιών της πρωτεύουσας λύσεις και να μην τους στέλνουμε με την αδιαφορία μας στην κάλπη της Χρυσής Αυγής. Λύσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την επίσημη πολιτεία, τις μεταναστευτικές οργανώσεις, τις ΜΚΟ και όποιον άλλο φορέα. Μην αφήσουμε να εκτραφεί και άλλο το αυγό του φιδιού. Με τη δημοκρατία δεν παίζουμε!

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top