ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Από τα κέφια της Χ.Α.

Τ​​ην ώρα που η Γερμανία συγκλονίζεται από ξενοφοβικές διαδηλώσεις και τα κόμματα παρακολουθούν αμήχανα το φαινόμενο, ο πρόεδρος της χώρας, Γιόακιμ Γκάουκ, έκανε το αυτονόητο: απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη και συμπόνοια προς τους πρόσφυγες. Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Γερμανία το αξίωμα του προέδρου έχει διακοσμητικές εξουσίες. Διαθέτει κυρίως συμβολική αξία και ενθαρρύνει τέτοιου είδους συσπειρωτικές παρεμβάσεις, όπως το χθεσινό χριστουγεννιάτικο διάγγελμα Γκάουκ.

Μια ανάλογη πρωτοβουλία θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει εγκαίρως και από κοινού ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο πιθανός διάδοχός του, Σταύρος Δήμας, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν ένα κόμμα υποδίκων, που κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, να εκβιάζει το πολιτικό σκηνικό και να καθορίζει την ατζέντα του διαλόγου. Το έκανε, έστω όψιμα, χθες ο κ. Δήμας και είναι προς τιμήν του. Είπε ότι δεν δέχεται να εκλεγεί με ψήφους της Χ.Α. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Αυτήν τη στιγμή η τρίτη ψηφοφορία κρέμεται από τις διαθέσεις της Χρυσής Αυγής. Αν έχει ξυπνήσει στραβά στις 29 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Μιχαλολιάκος μπορεί να αθετήσει τη δέσμευσή του ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τον Δήμα για Πρόεδρο και να δημιουργήσει την τέλεια πολιτική καταιγίδα. Να υποχρεώσει, για παράδειγμα, τον Δήμα να παραιτηθεί ή νεοδημοκράτες βουλευτές να ψηφίσουν «παρών», όπως προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα ως ύστατη ένδειξη θωράκισης του πολιτεύματος.

Ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης είχε διατυπώσει πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες μία πρόταση απομόνωσης της Χ.Α., προκειμένου να μην προσμετρηθούν οι ψήφοι των βουλευτών της ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Από την πρότασή του, η οποία θα ήταν εφικτή μόνο με διακομματική συναίνεση, προέκυπτε ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα μπορούσε να εκλεγεί με 170 καθαρές δημοκρατικές ψήφους. Φυσικά έπεσε στο κενό, γιατί η διακομματική συναίνεση είναι σε αυτήν τη χώρα σχήμα οξύμωρο: διαφορετικά κόμματα και συνεννόηση είναι δύο έννοιες που δεν τέμνονται πουθενά.

Από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στη Βουλή η Χ.Α. είχαν υπάρξει εκκλήσεις για μία «υγειονομική ζώνη», προκειμένου να αποφεύγονται ακριβώς τέτοιου είδους διλήμματα. Ποτέ δεν διαμορφώθηκε ένα κοινό μέτωπο κατά της Χ.Α. ώστε να καταστεί σαφές ότι είναι ένα κόμμα αποσυνάγωγο, του οποίου η απεχθής ιδεολογία και πρακτική συσπειρώνουν όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις. Απλώς, για την ιστορία να θυμίσω ότι κατά τη συνάντηση Παπούλια – Μιχαλολιάκου το 2012, διημείφθη ο εξής διάλογος: «Σας ευχαριστώ που με δεχθήκατε, έναν τόσο κακό άνθρωπο», είχε πει ο Μιχαλολιάκος στον κ. Παπούλια. «Δεν νομίζω», απάντησε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Από τη Γούβα και κακός;».

Καλημέρα και Καλά Χριστούγεννα!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top