ΑΡΘΡΑ

Αριθμοί και ανατροπή στο Κυπριακό

Η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό έχουν δημιουργήσει ένα αντιπαραγωγικό κλίμα γύρω από τον ΟΗΕ και την αποστολή του στην Κύπρο. Θεωρώ ότι χρειάζεται μια διαφορετική διαχείριση πραγμάτων καθώς όλοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας, που, εκ της φύσεώς του, έχει ο ΟΗΕ. Σε ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής όπως είναι εκείνη στη σχέση Κύπρου και ΟΗΕ, οι χαμηλοί τόνοι και η παρασκηνιακή παρέμβαση ενδεχομένως να γεφυρώνουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό έχουν δημιουργήσει ένα αντιπαραγωγικό κλίμα γύρω από τον ΟΗΕ και την αποστολή του στην Κύπρο. Θεωρώ ότι χρειάζεται μια διαφορετική διαχείριση πραγμάτων καθώς όλοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας, που, εκ της φύσεώς του, έχει ο ΟΗΕ. Σε ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής όπως είναι εκείνη στη σχέση Κύπρου και ΟΗΕ, οι χαμηλοί τόνοι και η παρασκηνιακή παρέμβαση ενδεχομένως να γεφυρώνουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η προσπάθεια για την έκδοση μιας «Κοινής Δήλωσης» ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι χρήσιμη, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας «οδικός χάρτης» που θα «σφραγίσει» τη διαπραγματευτική διαδικασία, συνεπώς η Λευκωσία έχει κάθε λόγο να επιμένει σε μια θετική κατάληξη (συνομιλίες με βάση της Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα ΟΗΕ/ένα ομοσπονδιακό κράτος, μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα, μια φωνή, διαπραγματευτικό υλικό που έχει παραχθεί από τους προηγούμενους κύκλους συνομιλιών).

Στην πιο πάνω αναζήτηση, οι αριθμοί μιλούν με πολύ καθαρό τρόπο, αν δούμε προσεκτικά τη δημοσκόπηση της εταιρείας «Γνώρα» που διενήργησε η Metron Analysis και δημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος». Η βασική κατεύθυνση της πλειοψηφίας των ε/κ παραμένει η επιδίωξη λύσης στηριγμένης στις αρχές της ομοσπονδίας όπως περιγράφεται στα κείμενα του ΟΗΕ. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι πως «εφτά στους δέκα πολίτες απορρίπτουν λύση δύο κρατών. Η συντριπτική πλειοψηφία, εννιά στους δέκα πολίτες, πιστεύουν ότι: Κύπρος ενωμένη, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής μπορεί να ευημερήσει και να προκόψει, προς όφελος των πολιτών και Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα κι ακόμη ότι υπάρχει τρόπος για ειρηνική συμβίωση». Η δημοσκόπηση δείχνει ότι «ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα, 74%, απορρίπτει την άποψη ότι «το παρελθόν έχει δείξει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Καλύτερα δύο χωριστά κράτη. Δεν υπάρχει τρόπος να ζήσουμε μαζί. Ας το πάρουμε απόφαση».

Στην αξιολόγηση της έρευνας δύο είναι οι κρίσιμοι αριθμοί, πρώτον, ότι το 74% πιστεύει στην επιδίωξη λύσης μέσα από τις συνομιλίες και τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ενώ ένα ποσοστό 24% πιστεύει στη λογική της λύσης του τύπου «καλύτερα δύο χωριστά κράτη». Αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό του 74% είναι εκείνο που μπορεί να καθοδηγήσει την ε/κ πολιτική ηγεσία στις επικείμενες συνομιλίες, καθώς η θέση για μια συμβιβαστική λύση διαθέτει πολύ ισχυρή βάση για να υποστηριχθεί. Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία χρειάζεται να εκφραστεί με ένα πιο σαφή τρόπο στο δημόσιο διάλογο, στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων, στο να λάβει μια ηγεμονική και όχι φοβική θέση απέναντι σε εκείνο το ρεύμα που εκτιμά τα «δύο χωριστά κράτη»- μια άποψη που οδηγεί στην παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής, με σκληρά «σύνορα» και διαρκή αντιπαράθεση όπως συμβαίνει με τις δύο «Κορέες».

Για να πετύχει μια προσπάθεια χρειάζεται μια κοινή γνώμη, που δεν θα φοβάται την αλλαγή, αντίθετα, που θα σταθεί με αυτοπεποίθηση μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, που θα πιστεύει στην ανατροπή της πορείας προς την οριστική διχοτόμηση. Χρειάζεται φυγή προς τα εμπρός, πάθος και πίστη ότι μια άλλη Κύπρος είναι εφικτή. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ είναι «ταυτισμένοι» σε κοινό βηματισμό, σε κοινή διαπραγματευτική προσπάθεια. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, σημαντικές πλευρές της λύσης διέρχονται και διαπλέκονται με το κοινοτικό κεκτημένο, συνεπώς ο ΟΗΕ χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ για να φτάσουμε σε ουσιώδη πρόοδο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top