ΑΡΘΡΑ

Ασφαλιστικό σοκ

Έκρηξη συνταξιοδοτήσεων μετά το 2010 καταγράφει μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, την οποία δημοσιοποίησε το Βήμα της Κυριακής.

Ετσι, θυμηθήκαμε ότι συντάξεις στα 50 δίνονται και μετά το πρώτο μνημόνιο, δίνονται ακόμη, ενώ οι ενοποιήσεις των ταμείων που επιχειρήθηκαν απέτυχαν. Η περίφημη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα έγινε βασικά με πρόωρες αφυπηρετήσεις με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η αναλογία μεταξύ ενεργού και μη ενεργού πληθυσμού.

Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δρομολογούνται για το φθινόπωρο και από τις διαρροές έχει γίνει γνωστό ότι θα μπει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα ανατεθεί σε ιδιώτες η είσπραξη των εισφορών.

Δύο ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν οι μετά την κρίση κυβερνήσεις να επιτρέπουν τις συντάξεις στα 50 και στα 55 γνωρίζοντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία τελούν υπό κατάρρευση. Πώς είναι δυνατόν η Τρόικα να κάνει τα στραβά μάτια σε ένα φαινόμενο το οποίο εκτός από παράλογο είναι και εξωφρενικά άδικο για τους νεότερους που δεν θα βρουν εφάπαξ και θα πρέπει να γεράσουν δουλεύοντας για να εξασφαλίσουν μια χαμηλή συντάξη.

Για το πρώτο έχουμε την απάντηση: Η αιτία βρίσκεται στην ψηφοθηρία. Για το δεύτερο μπορεί να υπάρχουν περισσότερες ερμηνείες, ανάμεσά τους ότι και η Τρόικα σταδιακά ελληνοποιήθηκε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top