ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ασφαλιστικό- Επιστροφή στο παρελθόν…

Ο φέρελπις νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε πως υποστηρίζει αναφανδόν τη συντήρηση του αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει την εκλογική πελατεία του κυβερνητικού σχήματος.

Επειδή και ο ίδιος προφανώς δεν θέλει να παραδεχθεί την αδυναμία του υφιστάμενου καθεστώτος να αντέξει το βάρος της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων μικρότερης του 2:1, θα προσπαθήσω, κάνοντας χρήση επίσημων στοιχείων, να τον επαναφέρω στη -σκληρή- πραγματικότητα:
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «ΗΛΙΟΣ» του υπουργείου Εργασίας, στο τελευταίο τρίμηνο (Νοέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015) προστέθηκαν στην ομάδα των συνταξιούχων άλλοι 30.633, στην πλειοψηφία τους (57,5%) μικρότεροι των 65 ετών. Το μεγαλύτερο τμήμα αφορά σε απασχολούμενους στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Λαμβάνοντας εξάλλου υπόψη ότι π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβαλαν (μόλις από 20ετίας) μικρό μέρος των -τακτικών- τους αποδοχών (σήμερα 6,67%) ως ασφάλιστρο κύριας σύνταξης, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους υπερβαίνει στην πλειοψηφία τους την 20ετία, ποιος θα πληρώσει σε βάθος χρόνου το «μάρμαρο», αν όχι η γενική φορολογία;
Με ποια ακριβώς λογική και επίκληση «δημοκρατικά κατακτημένων δικαιωμάτων» και άλλα σχετικά επιχειρήματα, ο συνήθης ανυπεράσπιστος φορολογούμενος πολίτης είναι αναγκασμένος να υποστεί τις εγκληματικές συνέπειες της διατήρησης του παλαιού ασφαλιστικού status quo;
Μήπως πριν να εξαγγελθεί οτιδήποτε πρέπει να εντρυφούμε π.χ. στις αναλογιστικές μελέτες και τις αναλύσεις των επί μέρους ασφαλιστικών φορέων και δεδομένων;
Τολμώ να υποβάλω το ερώτημα στον κ. αναπληρωτή υπουργό περί της τραγικής κατάστασης του οικείου ασφαλιστικού του τομέα και της επιδείνωσής του, ακριβώς εξαιτίας της αιμορραγίας του μέσω των προσφιλέστατων μεθόδων της «εθελουσίας» εξόδου (με αυξημένες αποζημιώσεις κτλ).
Κατά τα άλλα, πάντοτε στη διάθεσή σας…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top