ΑΡΘΡΑ

Ας κάνουν πρώτα οι τράπεζες αυτά που πρέπει…

«Αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες»!…είπε ο Υπουργός των οικονομικών Γ. Στουρνάρας, πριν λίγες ημέρες σε μια συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα! Όχι πως δεν το είχαμε υποψιασθεί κι από πριν δηλαδή, αλλά εκεί στο Υπουργείο οικονομικών, φαίνεται να έχουν μια κάπως ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που άπτονται συμφερόντων των τραπεζών – τραπεζιτών, των οποίων και εκλεκτό μέλος και επίλεκτο στέλεχος τυγχάνει να είναι, «διατί να το κρύψωμεν άλλωστε»… και ο ίδιος ο κύριος Υπουργός.

«Αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες»!…είπε ο Υπουργός των οικονομικών Γ. Στουρνάρας, πριν λίγες ημέρες σε μια συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα! Όχι πως δεν το είχαμε υποψιασθεί κι από πριν δηλαδή, αλλά εκεί στο Υπουργείο οικονομικών, φαίνεται να έχουν μια κάπως ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που άπτονται συμφερόντων των τραπεζών – τραπεζιτών, των οποίων και εκλεκτό μέλος και επίλεκτο στέλεχος τυγχάνει να είναι, «διατί να το κρύψωμεν άλλωστε»… και ο ίδιος ο κύριος Υπουργός. Τώρα αν για να γίνουν όλα αυτά καταρρεύσει η κυβέρνηση και γίνει εδώ ʼʼτης Αιγύπτουʼʼ,… αυτό είναι προφανώς για εκείνον και το επιτελείο του, ένα δευτερεύον θέμα, μια μικρή τεχνική λεπτομέρεια μπροστά στον ευρύτερο σχεδιασμό τους και στις απαιτήσεις της τρόικα, οι οποίες ούκ ολίγες φορές συνδιαμορφώνονται με την ευγενή συνδρομή ντόπιων οικονομικών μεγαλοσυμφερόντων.

Αυτή η υπόθεση, με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, που δεν θα είναι βέβαια παρά μόνον μια τελευταία μεγάλη δόση αναλγησίας και αυθαιρεσίας, ίσως κάνει «το ποτήρι να ξεχειλίσει» και γίνει τελικά θρυαλλίδα πολύ δυσάρεστων εξελίξεων, αν δεν παρέμβουν άμεσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αναλγησίας γιατί θα διώξει από το τελευταίο τους καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες ανήμπορες και κατεστραμμένες οικονομικά οικογένειες (οι πραγματικοί μπαταχτσίδες , έχουν σίγουρα τον τρόπο τους να τη βολέψουν) . Αυθαιρεσίας δε επειδή οι τράπεζες, οι οποίες έχουν οι ίδιες την κύρια ευθύνη για την μαζική χορήγηση δανείων τα προηγούμενα χρόνια και ενώ έχουν λάβει επανειλλημένως κρατική βοήθεια για να μην καταρρεύσουν ( με τελευταία τα 50δις για την ανακεφαλαιοποίησή τους), δεν έχουν προχωρήσει εδώ και τρία χρόνια σε πραγματικές ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, με γενναίο κούρεμα των δανείων, με παρατάσεις του χρόνου αποπληρωμής για πολλά επιπλέον χρόνια, με χαμηλά επιτόκια έτσι ώστε να γίνει δυνατόν αυτά τα δάνεια να εξυπηρετηθούν. Τι στιγμή μάλιστα που οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί περίπου στο μισό της αρχικής τους αξίας. Ας κάνουν λοιπόν πρώτα οι τράπεζες αυτά που πρέπει και οφείλουν να κάνουν και μετά από αυτό, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ας επανεξετασθεί και το θέμα των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να αφορά τότε τους πραγματικά έχοντες και μη πληρώνοντες! Γιατί τώρα έτσι οπως έχουν τα πράγματα αν το Υπουργείο οικονομικών προχωρήσει σε αυτή την ρύθμιση και η ρύθμιση αυτή περάσει, είναι σα να ζητάει από τους φορολογούμενους δανειολήπτες, ενώ πληρώνουν με χαράτσια και απίστευτους φόρους τις ζημιές των τραπεζών και ενώ το σπίτι το οποίο «κατέχουν» έχει πλέον απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας του, αυτοί να το πληρώσουν ολόκληρο, με τους αρχικούς όρους των δανείων, αλλιώς θα τους το πάρουν. Και αυτό τελικά μοιάζει πάρα πολύ με την μοιρασιά του Καραγκιόζη!…

Υπό αυτές τις συνθήκες, αν νομίζει ο κύριος Υπουργός των οικονομικών ότι αυτό το: «αλλιώς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», ακούγεται στον κόσμο ως απειλή είναι μάλλον «μακριά νυχτωμένος». Όταν για εκατομμύρια ανθρώπους αυτής της χώρας, η μόνη σχέση που έχει απομείνει με τις τράπεζες είναι να τους παίρνουν τηλέφωνο κάθε μέρα, να τους ενοχλούν και να τους απειλούν για τη δόση τους, αυτή η υποτιθέμενη απειλή Στουρνάρα καλώς ή κακώς στα αυτιά τους περισσότερο ως χαρμόσυνο νέο ακούγεται….

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top