ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ας ξυπνήσουμε, οι «αθώοι»

# Με τίτλο «Μίσος στους δρόμους: η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα», το διεθνές Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε τον Ιούλιο 2012 μακροσκελή (100 σελίδες) έκθεση, που η ανάγνωσή της (με ντροπή ομολογώ) με άφησε εμβρόντητη. Οχι πως δεν ήξερα για επιθέσεις εναντίον μεταναστών, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα καιρό τώρα. Αυτό που μου προκάλεσε σοκ είναι οι τεκμηριωμένες περιγραφές μεγάλου αριθμού από συμβάντα αποτρόπαια, σημάδια κοινωνικής παρακμής πρωτοφανή, εκφοβιστικά και σχεδόν ακατανόητα ως προς τι είδους άνθρωποι τα πράττουν. Αισθάνομαι ντροπή και ενοχή, είναι ανεπίτρεπτο να ξαφνιάζομαι, άρα να μην ξέρω τι συμβαίνει δίπλα μου και να το μαθαίνω από έναν διεθνή θεσμό.

# Συμμορίες από μικρές και συχνά μεγάλες (15-20 άτομα) ομάδες, με μαύρα ρούχα και κάσκες μοτοσικλέτας που κρύβουν τα πρόσωπα, κυκλώνουν δυο – τρεις ανθρώπους μαζί και συχνότερα έναν άνθρωπο που είτε περπατάει στον δρόμο ή κατεβαίνει από το λεωφορείο, κάθεται σε ένα πάγκο κ.ο.κ. Η ηπιότερη εκδοχή είναι να τον σπρώχνουν, κλωτσάνε, φτύνουν απειλώντας τον με χυδαίες βρισιές και να πηγαίνουν παρακάτω, η χειρότερη να τον μαχαιρώνουν και ενδιάμεσες να τον χτυπάνε με κλωτσιές, σιδηρογροθιές και ρόπαλα, ακόμα και αιμόφυρτο πεσμένο χάμω ή λιπόθυμο. Οι συμμορίες αποτελούνται κατά κανόνα από νέους άνδρες αλλά σε πολλές συμμετέχουν και μερικές γυναίκες. Γυναίκες που κι αυτές βρίζουν χυδαία, φτύνουν αλλά και χτυπάνε και κλωτσάνε τα αιμόφυρτα θύματα.

# Τι είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι; Αυτές οι γυναίκες(!); Θα πρέπει να είναι πολλοί γιατί τα συμβάντα, τα τεκμηριωμένα μόνο, είναι εκατοντάδες. Από ποια κόλαση βαρβαρότητας βγήκαν; Πώς είναι δυνατό να είναι ομαδικά σε κατάσταση μανιακού δολοφόνου, ψύχραιμα, προμελετημένα και κατά συρροή; Πώς γέννησε η ελληνική κοινωνία ομάδες νέων ανδρών και γυναικών που κλωτσάνε με αρβύλες στο κεφάλι αιμόφυρτους και λιπόθυμους ανθρώπους; Απάντηση δεν έχω, μόνο μεγάλη ενοχή. «Αθώοι» και «αθώες» Ελληνες και Ελληνίδες, ας ξυπνήσουμε. Ας αντιδράσουμε όλοι όσοι, και είμαστε πάρα πολλοί, αντέχουμε όλα τα στραβά της χώρας μας αλλά αυτό όχι, λαός φονιάδων δεν είμαστε, όχι.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top