ΑΡΘΡΑ

Ας το πάρει το Ποτάμι…

Προσωπικά, δεν θρησκεύομαι. Είμαι αγνωστικιστής. Όμως, αντιμετωπίζω με μεγάλο σεβασμό την ανάγκη της πίστης, ευρύτατα διαδεδομένη στην ελληνική, και όχι μόνο, κοινωνία. Μια ανάγκη βαθιά ριζωμένη σε συνειδήσεις και ανθεκτική στον χρόνο.

Προσωπικά, δεν θρησκεύομαι. Είμαι αγνωστικιστής. Όμως, αντιμετωπίζω με μεγάλο σεβασμό την ανάγκη της πίστης, ευρύτατα διαδεδομένη στην ελληνική, και όχι μόνο, κοινωνία. Μια ανάγκη βαθιά ριζωμένη σε συνειδήσεις και ανθεκτική στον χρόνο.

Προσπαθώ πάντα, στην πίστη να αντιτάξω την έρευνα και την αμφιβολία. Για το λόγο αυτό θεωρώ λανθασμένες και ατελέσφορες τις τυφλές επιθέσεις εναντίον της πίστης και των πιστών από αρκετούς Ταλιμπάν του αθεϊσμού.

Τούτων δοθέντων, νομίζω ότι είναι λάθος οι αντιδράσεις σε όσα είπε ο Νίκος Δήμου για την αεροπορική μεταφορά του «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα και την υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα. Δεν πρόκειται για καταγγελία της χριστιανικής πίστης. Είναι επισήμανση για ένα δαπανηρό κιτς που δεν έχει καμία σχέση με την ορθόδοξη παράδοση. Οι Ρώσοι για παράδειγμα, που δεν οργανώνουν παρόμοια αερομεταφορά, είναι λιγότερο χριστιανοί από τους Έλληνες ομοεθνείς τους; Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι λιγότερο πιστό;

Το «Άγιο Φως» στις χώρες που δεν είναι αερομεταφερόμενο είναι λιγότερο άγιο; Ο ιερέας ή ο επίσκοπος που λέει στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», δεν πρέπει να το λέει επειδή έχει δώσει φλόγα στο κερί με αναπτήρα;

Αυτή η κιτς αερομεταφορά προσβάλει την πίστη. Παράλληλα, είναι κοινωνική πρόκληση σε καιρούς λιτότητας. Το να υποστηρίζει κάποιος αυτές τις απόψεις και να αποδοκιμάζεται από την ηγεσία νεοπαγούς κόμματος, δεν θα το σχολιάσω. Ας το πάρει το Ποτάμι.

.

Δημοσιεύτηκε στο egnatiapost

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top