ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Αφήστε ήσυχη την Πομπηία

Το ζήτημα της μεγάλης συνεννόησης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Δεν το φέρνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν το επινοούν τα διαπλεκόμενα, δεν το κατασκευάζει καμία νοσηρή φαντασία. Η κρίση και η εμπειρία της κρίσης το εγκαθιστούν στη δημόσια συζήτηση.

Γιʼ αυτό, λοιπόν, κανείς δεν πρέπει να φρίττει. Και η σωτηριολογική αναφορά περί Πομπηίας – όπου μας παρέπεμψε ο κ. Βούτσης – δεν ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής. Η σφαίρα της πολιτικής ορίζεται από την ανάγκη. Με την ανάγκη πάντα η πολιτική καλείται να αναμετρηθεί και κανείς δεν μπορεί από αυτό να ξεφύγει.

Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στη χώρα – και ενώ το μνημόνιο φτάνει τυπικά στο τέλος του – οι πολιτικές δυνάμεις, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί την εξουσία, βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα.

Εχει ήδη διανυθεί ένας δρόμος. Και η οδυνηρή πορεία μας έχει οδηγήσει σε ένα σημείο. Η κατάσταση παραμένει οριακή. Η λεγόμενη κοινή γνώμη δεν φαίνεται να εμπνέεται από γενναιόφρονες διακηρύξεις ούτε να ακολουθεί συμπεριφορές ψευδοεπαναστατικής μέθης.

Στον δρόμο της πραγματικής ζωής θα περπατήσουμε. Και όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, καμία πολιτική δύναμη δεν φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα περαιτέρω, μόνη της, σε μια νέα φάση δημιουργίας, επανακαθορισμού και μακράς, νέας πορείας. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Αυτή η συνθήκη, όπως σήμερα εκδηλώνονται οι πολιτικές συμπεριφορές και με τον πολιτικό κατακερματισμό να επιμένει, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη συνεννόηση βρίσκεται ως ανάγκη μπροστά μας. Αυτό που σήμερα οι πρωταγωνιστές αποστρέφονται και αρνούνται, αύριο η λαϊκή ψήφος μπορεί να το επιβάλει. Γιʼ αυτό, λοιπόν, με μεγαλύτερη σοβαρότητα και χωρίς καταφρόνηση του ενός προς τον άλλο, αφήνοντας ήσυχη την Πομπηία στον ιστορικό της ύπνο, ας κοιτάξουμε με πιο δημιουργική, δηλαδή πολιτική ματιά, τα προβλήματα του παρόντος, αποτινάσσοντας σχέδια εξουσίας, κυνικά ή μη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top