ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Αφήστε με να ολοκληρώσω

Κάθε βράδυ στην οθόνη της τηλεόρασής μου συμβαίνει το εξής περίεργο. Εμφανίζονται διάφοροι καλοντυμένοι, κυρίες και κύριοι, κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και ζητούν ο ένας από τον άλλον να τον αφήσει να ολοκληρώσει. Αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Την πρώτη φορά το λένε απαλά και κοφτά, τη δεύτερη πιο έντονα και απειλητικά κι από την τρίτη και πέρα αρχίζουν και φωνάζουν όλοι μαζί γιατί κανείς δεν αφήνει τον άλλον να ολοκληρώσει. Στη μέση του τραπεζιού συνήθως κάθεται μια άλλη κυρία ή ένας άλλος κύριος, τους οποίους όλοι τους αντιμετωπίζουν με συμπάθεια και ζητούν τη βοήθειά τους προκειμένου να ολοκληρώσουν. Αυτός ή αυτή προσπαθούν να τους καθησυχάσουν, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα ολοκληρώσουν, αρκεί να αφήσουν τον διπλανό τους να τελειώσει πρώτα. Κανείς τους όμως δεν πετυχαίνει το ευκταίο με αποτέλεσμα την επομένη να τους ξαναβλέπεις εκεί, στην ίδια θέση, να ζητούν να τους αφήσουν να ολοκληρώσουν.

Το αξιοσημείωτο είναι πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι φαίνονται καθ’ όλα αξιοπρεπείς και σε κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσες να τους φανταστείς να περιφέρονται δημοσία και να ζητούν τέτοια πράγματα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση τα ζητάς από τον ή τη σύντροφό σου, στη χειρότερη από τον εαυτό σου. Ομως, από ό,τι λένε οι ίδιοι, οι στιγμές είναι ιστορικές, η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και αν δεν τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν θα γκρεμιστεί παρασύροντας τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες της.

Οι ψυχιατρικές μελέτες υποστηρίζουν πως η αδυναμία ολοκλήρωσης είναι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης που έχει επιφέρει η κρίση. Δεν αντιλέγω. Κάποιος όμως θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις ανάγκες του τηλεοπτικού κοινού. Διότι με όλους αυτούς που φωνάζουν κάθε βράδυ από την οθόνη «αφήστε με να ολοκληρώσω», είναι σχεδόν αδύνατον μετά, όταν μείνεις μόνος με τον ή τη σύντροφό σου, να ολοκληρώσεις ως ώφειλες. Σκέφτεσαι πολύ απλά ότι αν όλοι αυτοί, που είναι τόσο σπουδαίοι ώστε να τους δείχνει η τηλεόραση και να μας μιλούν για καμπές και λοιπές ιστορικές στιγμές, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν, τότε πώς μπορώ εγώ ο ταλαίπωρος να τα καταφέρω; Και από ποια παρουσιάστρια να ζητήσω βοήθεια όταν είμαι μόνος μου με τη γυναίκα μου;

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει κάποιος να το αντιμετωπίσει, ειδικά αν τα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα ευρωπαϊκά δεσμά μας και μετακινηθούμε γεωγραφικά προς την αφρικανική ήπειρο. Θα είναι τραγικό σφάλμα αν, σε όλα τα ελλείμματά μας, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά κ.λπ., αφήσουμε να μας πνίξει και η αδυναμία μας να ολοκληρώσουμε.

Προσωπικά το παλεύω πάντως. Φοβάμαι όμως πως αν και μετά τις επόμενες εκλογές αρχίζουν πάλι και ζητάει ο ένας από τον άλλον να τον αφήσουν να ολοκληρώσει, το ηθικό μου θα καταβαραθρωθεί και η γυναίκα μου θα βαρεθεί και θα σηκωθεί να φύγει. Και μετά από ποιον θα ζητάω να με αφήσει να ολοκληρώσω;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top