ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα: Ευρωεκλογές 2019- Η Ευρώπη μετά

Europe_Diktyo

Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, το μοναδικό πολιτικό πείραμα στην ανθρώπινη ιστορία, οι ταυτόχρονες δηλαδή εκλογές σε 28 χώρες, οι Ευρωεκλογές, ανέδειξαν νέες αγωνίες, νέες ανάγκες και νέες δυνάμεις.

  • Φιλελεύθεροι και Πράσινοι αναδεικνύουν το νέο κέντρο με πίστη στη δύναμη της Ευρώπης να υποστηρίξει την δημοκρατία και τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση , την κλιματική αλλαγή, τις προσφυγικές ροές. Το μήνυμα είναι «πάμε μπροστά», μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη μπορούμε και προτείνουμε τις αλλαγές.
  • Εθνικιστές, λαϊκιστές και ευρω-φοβικοί αναδεικνύουν τον φόβο των πολιτών για τις μεγάλες αλλαγές μετατρέπουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε κεντρικό άξονα της πολιτικής τους και επιστρέφουν στην λογική του κυρίαρχου εθνικού κράτους που μόνο του θα λύσει τα ζητήματα του. Το μήνυμα είναι «πάμε πίσω», μόνοι μας, ο καθένας στον 21ο αιώνα και η Ευρώπη με διακοσμητικό ρόλο.

Τέσσερις κορυφαίοι διανοητές γράφουν σε λίγες λέξεις για την Ευρώπη μετά,  για την Ιταλία, για την Γερμανία, για την Αγγλία, τον λαϊκισμό και τις επιπτώσεις του: Γεωργιάδου Βασιλική, Featherstone Kevin, Ματσαγγάνης  Μάνος και Ντάλης Σωτήρης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top