ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Nα χτίσουμε τις γέφυρες που θα μας ενώσουν.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ιδιότητα μου σαν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πολιτικής κίνησης Πολιτεία 2012. Ο Γιάννης Τούντας αναφέρθηκε χθές στο σκεπτικό της συμμετοχής μας στην Ελιά. Πλησιάζοντας προς το τέλος της Συνδιάσκεψης νομίζω ότι ένα πράγμα έχει γίνει ξεκάθαρο.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ιδιότητα μου σαν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πολιτικής κίνησης Πολιτεία 2012. Ο Γιάννης Τούντας αναφέρθηκε χθές στο σκεπτικό της συμμετοχής μας στην Ελιά. Πλησιάζοντας προς το τέλος της Συνδιάσκεψης νομίζω ότι ένα πράγμα έχει γίνει ξεκάθαρο. Όλοι εκφράσαμε τις ίδιες αγωνίες και για την Παράταξη και για το μέλλον του τόπου, είπαμε τα ίδια, είχαμε κοινό λόγο, σαν οι ομιλίες μας να προέρχονταν απο cut+paste! Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν αποτελούμε μία ευκαιριακή συνεύρεση, αλλά έχουμε δεσμούς και ρίζες. Είναι ό,τι καλύτερο για να ευδοκιμήσει η Ελιά!

Πάνε πέντε χρόνια απο τότε που ξέσπασε η κρίση και η κοινωνία δεν αντέχει. Ο κόσμος φωνάζει ότι τον καταστρέψαν, αυτόν, τη δουλειά του, την πατρίδα. Ποιοί; Όλοι αυτοί που κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Και περισσότερο απο όλους το Πασόκ. Είναι υπερβολικό και άδικο, αλλά στη λαϊκή εξίσωση, το Πασόκ έχει το μεγαλύτερο μερτικό των ευθυνών. Και τουλάχιστον δημοσκοπικά το άλλοτε κραταιό Πασόκ δεν πάει καλά. Τότε γιατί πάμε εμείς μαζί; Για να μας πάρει και εμάς η μπάλα;

Επιτρέψτε μου να θυμίσω ορισμένες αλήθειες με τις οποίες νομίζω συμφωνούμε όλοι:

– Η κρίση δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, ούτε καν στην Ευρώπη, αλλά μας ήρθε απέξω, απο την Αμερική.

– Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα της περιόδου 2004-2009. Τότε εκτινάχθηκαν τα ελλείμματα.

– Την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο, αλλά το αντίθετο.

– Ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο που μας επεβλήθη έξωθεν θα έπρεπε να το έχουμε εφεύρει εμείς οι ίδιοι. Γιατί η χώρα δεν ήταν δυνατό να συνεχίσει όπως πριν.

– Η πορεία προς την έξοδο απο την κρίση συντελείται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, παρά τον υπαρκτό φόβο για Grexit πριν τρία μόλις χρόνια. Και να υπογραμμίσω εδώ, ότι φόβος ήταν για εμάς, αλλά ήταν ευχή για μερικούς στο εσωτερικό που ονειρεύονταν επιστροφή στη δραχμή, σε αγαστή συμφωνία με τους διεθνείς σπεκουλαδόρους.

– Η πορεία αυτή ωστόσο θα είναι μακρά και επώδυνη – παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα. Βρισκόμαστε μερικές μόνο εβδομάδες πριν το τέλος του δεύτερου Μνημονίου και η κοινωνία δεν γνωρίζει με ποιό μπούσουλα θα πορευτούμε. Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου απο την κρίση. Θα το αφήσουμε και αυτή τη φορά στα χέρια των δανειστών;

Στη σημερινή συγκυρία η χώρα δεν χρειάζεται προστάτες και κηδεμόνες, αλλά συμμάχους. Φίλους αλληλέγγυους και συνεπίκουρους. Όχι δήθεν εταίρους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα διασφαλίσουν τα χρήματα τους, πράγμα που θα ήταν θεμιτό σε ένα διεθνή οργανισμό με χαλαρούς δεσμούς, αλλά απαράδεκτο στην ΕΕ που σύμφωνα με τις συνθήκες αποβλέπει σε όλο και στενότερη πολιτική ένωση.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα ένα συναινετικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Και κατανόηση και υποστήριξη ως προς την εφαρμογή του. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να έρθει μόνο απο την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ+Δ). Με πιό ισχυρή ομάδα Σ+Δ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούμε να ελπίζουμε ότι η πολιτική της ΕΕ έναντι της Ελλάδας θα αλλάξει. Αυτό πρέπει να το λέμε ξεκάθαρα: δεν είναι η Ευρώπη που είναι κακή, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται απο τις κεντροδεξιές πλειοψηφίες. Χρειάζεται λοιπόν να αλλάξει ο συσχετισμός για να αλλάξει και η ίδια η ΕΕ, αλλιώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει. Κινδυνεύει με παράλυση απο μέσα, αν επικρατήσουν αντισυστημικές δυνάμεις. Όλα δείχνουν ότι στις ευρωκλογές οι Σ+Δ θα είναι η πρώτη δύναμη. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, απο αυτήν θα προέλθει όποιος προταθεί για επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκλογή του Μάρτιν Σούλτς στην προεδρία της Επιτροπής αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Να λοιπόν η απάντηση στο ερώτημα που έθεσα νωρίτερα. Είμαστε σήμερα εδώ και συμπορευόμαστε με το Πασόκ μέσα στην Ελιά, όχι για να το καπελώσουμε ή να μας ηγεμονεύσει. Όχι για να ξεπλύνουμε τις αμαρτίες του – εξάλλου οι πιό αμαρτωλοί απο τους πρώην πασόκους σήμερα βρίσκονται σε άλλα κόμματα και περιφέρονται δήθεν άμωμοι, αμόλυντοι και πολιτικά παρθένοι. Η έγνοια μας είναι να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία στην ομάδα των Σ+Δ. Για να γίνει η ολική επαναφορά της Ελλάδας στη θέση που της ανήκει στο κέντρο της ΕΕ και της ευρωζώνης. Γιατί η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη χωρίς Ελλάδα είναι αδιανόητη. Με δυνατή ομάδα Σ+Δ θα μπορέσει επίσης να ξαναβρεθεί η ΕΕ κοντά στους πολίτες της. Το ευρωπαϊκό όραμα θα ξαναβρεί τη χαμένη του λάμψη μόνο με υποστήριξη μέσα απο την κοινωνία, απο τους ίδιους τους πολίτες. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε άλλοι με τη νιότη και με τη φρεσκάδα των ιδεών τους, άλλοι με γνώση, εμπειρία και ευαισθησία στην αναγέννηση της Ελλάδας μέσα σε μία δίκαιη, αλληλέγγυα και ισχυρή ΕΕ.

Για αυτό πρέπει να είμαστε πολλοί, να γίνουμε περισσότεροι! Ας κάνουμε οικονομία επιθέσεων, κατά εκείνων που δεν είναι σήμερα μαζί μας. Αλλά θα θέλαμε αύριο να ξαναβρεθούμε ο ένας πλάι στον άλλον. Ο ρόλος μας θα είναι και αυτός: να χτίσουμε τις γέφυρες που θα μας ενώσουν. Να διευκολύνουμε τη δημιουργία συναινέσεων. Γιατί η υπόθεση της σοσιαλδημοκρατίας μας θέλει όλους μαζί. Στην προσπάθεια για τη δημιουργία του μεγάλου κόμματος της Ελληνικής Κεντροαριστεράς δεν περισσεύει κανείς!

Πρώτος στόχος μας είναι οι ευρωεκλογές. Όμως απο την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών του Μαΐου ο πολιτικός χρόνος θα συμπυκνωθεί και θα επιταχυνθεί. Ως Πολιτεία 2012 και με γνώμονα ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα θα συμβάλουμε στις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και στον αγώνα για τις μεταρρυθμιστικές και διαρθρωτικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top