ΑΡΘΡΑ

Βενιζέλος ή Benny …Hill

Πριν από λίγες ημέρες είχα μια συνάντηση με νέους ελαιοπαραγωγούς στην Αχαϊα, όπου το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριβή «εντός έδρας», με τον Γιώργο Παπανδρέου να του «βγαίνει το λάδι» για να εκλεγεί.

Πριν από λίγες ημέρες είχα μια συνάντηση με νέους ελαιοπαραγωγούς στην Αχαϊα, όπου το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριβή «εντός έδρας», με τον Γιώργο Παπανδρέου να του «βγαίνει το λάδι» για να εκλεγεί.

Νέοι άνθρωποι, νέοι παραγωγοί αναζητούν τρόπους να αυξήσουν το πενιχρό τους εισόδημα, ώστε να μην πάρουν και αυτοί το δρόμο της Αυστραλίας, όπως έκαναν πριν από 50 χρόνια οι μισοί συγγενείς τους. Νέοι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τους επιδοτούμενους αγρότες του καφενείου που μάζευαν τις ελιές μεταξύ πρέφας και μπιρίμπας. Νέοι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν ένα επώνυμο προϊόν και να το εξαγάγουν χωρίς τη μεσολάβηση αιμοδιψών χονδρεμπόρων. Δυστυχώς, η προσπάθειά τους δεν αποφέρει αποτελέσματα, διότι δεν έχουν καμία απολύτως βοήθεια. Υγιείς συνεταιρισμοί δεν υπάρχουν, άλλωστε λειτουργούσαν πάντοτε ως κομματικά παραμάγαζα, ψήφους μάζευαν και όχι ελιές.

Όπως μου έλεγαν με απογοήτευση -και αυτό είναι το χειρότερο, η απογοήτευση- ουδείς από τους κάποτε λαλίστατους κομματάρχες, γραμματείς, προέδρους, συμβούλους και παρασυμβούλους, δημάρχους και παραδημάρχους, πάτησε το πόδι του εν μέσω κρίσης για να «μας ανοίξει τα μάτια, βρε αδερφέ, να μας πει τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να οργανωθούμε, πού να απευθυνθούμε». Μάλλον, για να ακριβολογούμε, μου λένε, πάτησαν το πόδι τους. Στα πανηγύρια!

Την ίδια ημέρα που έκανα τη συζήτηση αυτή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, «τρεις κι ο κούκος», έδινε το στίγμα της «ανασύστασης της παράταξης». Μίλησε για Αυτοοργάνωση, για Ομάδες Πρωτοβουλίας, για Νέες Οργανώσεις. Πώς όμως θα γίνουν αυτά, ποιοι θα αναλάβουν το εγχείρημα; Διαβάστε: «Τα ενεργά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που ανήκουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ, τα παλιά καταξιωμένα στην κοινωνία στελέχη μας, κοινοβουλευτικά και άλλα, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τα άλλα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα στελέχη των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων». Επίσης, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «πολύτιμη μαγιά της νέας προσπάθειας είναι οι γραμματείς των οργανώσεων»!

Με άλλα λόγια, οι κομματάρχες, που ταυτίστηκαν καλώς ή κακώς με τον κρατισμό και το πελατειακό κράτος, θα κληθούν τώρα να αναγεννήσουν το Κίνημα. Είναι σαν να αναθέτεις στον Ψωμιάδη να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο, ή να ξαναδίνεις στον Τσοχατζόπουλο το υπουργείο Άμυνας.

Το ΠΑΣΟΚ χώρισε από τη λαϊκή του βάση, αλλά δεν εννοεί να μετακομίσει από τη «Χαριλάου Τρικούπη». Όσοι όμως χωρίζουν, μετακομίζουν, όπως λέει και το σοφό λαϊκό άσμα. Ο Βενιζέλος έχει να ανέβει «λόφους και βουνά ευθύνης», κατά μια προσφιλή του έκφραση. Ας αποδειχθεί Βενιζέλος και όχι …Benny Hill, για να κάνουμε ένα λογοπαίγνιο. Ατυχές; Θα δούμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top