ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Βοήθεια, παραπληροφόρηση!

Σʼαυτήν τη δουλειά πρέπει μερικές φορές να κάνεις τον ντετέκτιβ. Οχι από χόμπι, όχι από ανία, αλλά επειδή αισθάνεσαι πως πρέπει να υπερασπιστείς αυτά που έμαθες τα τριάντα τελευταία χρόνια: τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την ακρίβεια, τη σοβαρότητα. Σε τελευταία ανάλυση, αν η αντικειμενικότητα είναι ένας μεγάλος μύθος, η αλήθεια υπάρχει, και η αποστολή μας είναι να την αναζητούμε.

Θα αρχίσω ανάποδα.

Σʼαυτήν τη δουλειά πρέπει μερικές φορές να κάνεις τον ντετέκτιβ. Οχι από χόμπι, όχι από ανία, αλλά επειδή αισθάνεσαι πως πρέπει να υπερασπιστείς αυτά που έμαθες τα τριάντα τελευταία χρόνια: τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την ακρίβεια, τη σοβαρότητα. Σε τελευταία ανάλυση, αν η αντικειμενικότητα είναι ένας μεγάλος μύθος, η αλήθεια υπάρχει, και η αποστολή μας είναι να την αναζητούμε.

Θα αρχίσω ανάποδα.

Ακουσα χθες το πρωί σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό μια συζήτηση μεταξύ των δύο παρουσιαστών. «Γιʼ αυτό έγινε η επανάσταση στην Ουκρανία; Για να κυβερνήσουν οι φασίστες;». «Ε, καλά, αυτοί δεν διαδήλωναν;» «Ναι, αλλά τώρα ψήφισαν και ναζιστικούς νόμους». «Τι λες; Δηλαδή;» «Να, απαγόρευσαν όλες τις μειονοτικές γλώσσες. Και τα ελληνικά, φυσικά». «Τα ελληνικά;» «Ναι, σου λέω». «Φοβερό». «Ναι, φοβερό. Φασίστες».Τα ίδια δημοσίευσε χθες στην πρώτη της σελίδα μια μεγάλη εφημερίδα. Τα ίδια μεταδίδουν τα κανάλια και γράφουν διάφορες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και η ιστοσελίδα που έχει καταλήξει να τροφοδοτεί με ειδήσεις και κουτσομπολιά όλο τον ελληνικό Τύπο. Οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο και ψήφισαν μια σειρά από νόμους που απαγορεύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, αποποινικοποιούν τη ναζιστική προπαγάνδα, απαγορεύουν τις γλώσσες των μειονοτήτων, αναθέτουν τη φύλαξη της χώρας στους παραστρατιωτικούς. Εγιναν τέτοια πράγματα; Και δεν πήραμε χαμπάρι τίποτα; Και δεν έγραψε τίποτα ο ξένος Τύπος; Και δεν είπε λέξη η Ευρώπη;

Υστερα ήρθε η ανακοίνωση της Ρένας Δούρου: οι έλληνες ομογενείς απειλούνται από τους ακροδεξιούς, ήδη έχουν σημειωθεί ξυλοδαρμοί, και ο Βενιζέλος είναι «άφωνος». Η υποψήφια περιφερειάρχης επικαλείται την πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, η οποία όμως σε άλλα σάιτ δηλώνει ότι οι ομογενείς δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δεν τους έχει πειράξει κανείς. Το ίδιο βεβαίωσε κατηγορηματικά και ο έλληνας πρεσβευτής. Αρχισα να το ψάχνω. Το μόνο που βρήκα να έχει ψηφιστεί από την ουκρανική βουλή είναι η ακύρωση ενός νόμου του έκπτωτου προέδρου που επέτρεπε να χαρακτηρίζεται επίσημη μια γλώσσα πλην των ουκρανικών σε περιοχές όπου την ομιλεί πάνω από το 10% του πληθυσμού. Τίποτα άλλο.

Οσο για την πηγή του επίμαχου κειμένου, είναι η ιστοσελίδα iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη. Το κείμενο αρχίζει με την αποκάλυψη ότι η Βουλή της Ουκρανίας «ψήφισε» (sic) μια σειρά από νόμους, και ακολουθούν διάφορα σχέδια απόφασης, ψηφίσματος και νόμου.

Τι σημαίνουν άραγε αυτά τα εισαγωγικά; Ψήφισε ή δεν ψήφισε; Για νόμους μιλάμε ή για σχέδια; Υστερα από διάφορα βαθυστόχαστα για την «εξέγερση με φασιστικά χαρακτηριστικά που κατέληξε σε ανοιχτό πραξικόπημα», έρχεται το κερασάκι: «Η πιθανότητα μιας κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα δεν είναι μακριά. Και τότε, αν εκτιμήσουν διάφορα κέντρα ότι χρειάζεται, ο Δεξιός Τομέας του Κιέβου (σε ρόλο στρατιωτικού βραχίονα της εξέγερσης) θα έχει το δικό του αδελφό κόμμα να ανταλλάξει τεχνογνωσία… έστω και πιο light. Και τους ίδιους χρηματοδότες».Ειλικρινά, νομίζω ότι σʼ αυτόν τον τόπο αξίζουμε καλύτερη ενημέρωση. Και πιο υπεύθυνους πολιτικούς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top