ΑΡΘΡΑ

Βουλευτές και «βολευτικές» δια-κρίσεις

Την παραίτησή σου για παράδειγμα

.

που δεν σου δίδαξαν

.

οι χίλιες ήττες.

.

Λελή Πρωίμου, Θεός ένδον

.

 

.

Θαύματα δεν γίνονται. Ανατροπές όμως χρειάζονται. Προτείνω:

.

  .

 1. .

  Οι βουλευτές να μην έχουν ειδική αποζημίωση, αλλά να εισπράττουν το μισθό τους παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες, ή ν’ ασκούν το επάγγελμά τους. Μόνον έξοδα παράστασης μέχρι 500 € το μήνα επιτρέπονται όταν δικαιολογούνται (παρίστανται δηλαδή καθημερινά στις συνεδριάσεις της Βουλής).

  .

 2. .

 3. .

  Οι βουλευτές να μην συνταξιοδοτούνται από τη Βουλή, αλλά από το φορέα όπου εργάζονται.

  .

 4. .

 5. .

  Οι βουλευτές να έχουν διευκολύνσεις (π. χ. αυτοκίνητο, οδηγό, δωρεάν εισιτήρια) όταν και εφόσον δικαιολογούνται (ιδίως οι βουλευτές επαρχίας).

  .

 6. .

 7. .

  Οι βουλευτές να μην έχουν καμία ασυλία για πράξεις και παραλείψεις που δεν σχετίζονται με την πολιτική τους δραστηριότητα. Όσοι έχουν διαπράξει τα σχετικά αδικήματα πριν εκλεγούν, να δικάζονται απευθείας χωρίς να παρεμβαίνει η Βουλή.

  .

 8. .

 9. .

  Οι βουλευτές να έχουν δυνατότητα εκλογής για δύο μόνο συνεχείς θητείες και τέσσερις συνολικά. Μετά το τέλος της θητείας δεν δικαιούνται για έναν τουλάχιστον χρόνο να είναι υποψήφιοι σε δημόσια αξιώματα (π. χ. Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες).

  .

 10. .

 11. .

  Οι βουλευτές να μην συμμετέχουν σε Κομματικά όργανα, γιατί ο υβριδικός ρόλος δημιουργεί προβλήματα.

  .

 12. .

 13. .

  Οι βουλευτές να μην υποχρεούνται να ψηφίζουν νομοσχέδια που καταθέτουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, εάν δεν έχουν προηγουμένως ενημερωθεί ή συμβάλλει στη διαμόρφωσή τους (αλλιώς δεν κυβερνά η Βουλή αλλά οι «κολλητοί»).

  .

 14. .

 15. .

  Οι βουλευτές να έχουν ασκήσει πριν εκλεγούν για μία τουλάχιστον τριετία, ένα επίσημο επάγγελμα.

  .

 16. .

.

Μέχρι να συμβούν τα παραπάνω, καλά θα κάνουν οι βουλευτές να παρέχουν ένα μέρος της αποζημίωσής τους (π. χ. από τις Επιτροπές) υπέρ των δεινοπαθούντων Ελλήνων και κυρίως υπέρ των μη-εχόντων συσσίτιο μαθητών. Έτσι μόνο θα ξανασυνδεθούν με την κοινωνία και θ’ αποσυνδεθούν από την πολιτική γραφειοκρατία και τη γοητεία της εξουσίας.

.

 

.

Υ. Γ.: Μόνον αν οι βουλευτές ζήσουν την καθημερινότητα όπως ο μέσος Έλληνας, θα καταλάβουν το εύρος και το βάθος της κρίσης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top