ΑΡΘΡΑ

Μας πούλησε ο Μαραντζίδης;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με αφορμή το άρθρο του Νίκου Μαραντζίδη (ΝΜ) «Ο ιστορικός συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ και τα ατελέσφορα μέτωπα» (Καθημερινή 22/4). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο άρθρο με «εχθρική» διάθεση ως ένδειξη της στροφής του ΝΜ προς μια νέα, διαφορετική και ιδιαίτερα ευνοϊκή αντιμετώπιση της ασκούμενης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα ειωθότα μάλιστα δόθηκαν και αρκετές απαξιωτικού περιεχομένου ερμηνείες της στροφής αυτής ενώ διατυπώθηκαν και ερωτήματα του τύπου «πώς μπορεί ένας αντικομμουνιστής ιστορικός να διατυπώνει τέτοιες απόψεις» κλπ.

Ο ΝΜ κάνει μια διαπίστωση που την κάνουν όλο και περισσότεροι τελευταία και που αν δεν αντιμετωπιστεί καθαρά ιδεολογικοπολιτικά, κινδυνεύει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό ικανό να φέρει εκπλήξεις στην κάλπη. Σε γενικές γραμμές δηλαδή διατυπώνει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττημένος από την φιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτική – την οποία ο ΝΜ εξακολουθεί να στηρίζει – και προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία  επέλεξε, με σημαντικό κόστος, να υποταχθεί στην πολιτική αυτή. Αφού η συγκεκριμένη τακτική εξυπηρετεί τη χώρα, αξίζει να την πριμοδοτήσουμε, μένοντας μακριά από αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα και λογικές που μόνο ζημιά κάνουν.

Η λογική της επιχειρηματολογίας του ΝΜ είναι λαθεμένη και δεν ευσταθεί παρά σε ότι αφορά ακραίες λογικές, όπως για παράδειγμα η εκ των προτέρων απόρριψη κάθε ιδέας σύγκλισης ακόμα και σε εθνικά θέματα ή θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δύο είναι κυρίως οι λόγοι. Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «κάνει τη δουλειά μας», όπως αφήνει να εννοηθεί. Γιατί «δουλειά μας» δεν είναι να εφαρμόζουμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις που μας επιβάλλονται, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις δανειακές απαιτήσεις αλλά πως να αξιοποιήσουμε την οικονομική βοήθεια που μας παρέχεται για να υλοποιήσουμε ένα εθνικό σχέδιο που θα γυρίσει νέα σελίδα στην αναπτυξιακή  προοπτική της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει – ούτε και μπορεί – να παρουσιάσει τέτοιο σχέδιο για τον απλούστατο λόγο ότι στήριξε και στηρίζει ακόμα όλες τις παθογένειες που μας οδήγησαν ως εδώ.

Δεύτερον γιατί η «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόνο στην φαντασία κάποιων. Αν θεωρήσουμε ότι σοσιαλδημοκρατία είναι η λειτουργία των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας – και όχι της ανεξέλεγκτης παραοικονομίας – σε συνδυασμό με την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των κοινωνικά αδυνάτων, τότε θα διαπιστώσουμε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη και ως προς τα δύο σκέλη. Ο κρατισμός του αντιμετωπίζει εχθρικά την κάθε επενδυτική-επιχειρηματική δραστηριότητα που περνάει καθημερινά από το κόσκινο μιας αποτρεπτικής γραφειοκρατίας. Σε ότι αφορά το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, αυτό περιορίζεται στην υπεράσπιση των συντεχνιακών κεκτημένων και σε μια επιδοματική φιλανθρωπία, τη στιγμή που η μόνη ρεαλιστική λύση, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας υπονομεύεται συνεχώς.

Ασφαλώς το «ποτέ μη λες ποτέ» συνεχίζει να ισχύει στην πολιτική, αλλά τα σημερινά δεδομένα κάνουν την προοπτική της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της επόμενης μέρας να φαντάζει σαν μια νέα επικίνδυνη αυταπάτη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top