ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Γιατί άραγε πρέπει να πληρώνουμε φόρο κατοχής για τα ακίνητά μας;

Από τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά 3 εκατομμύρια μένουν σε δικό τους σπίτι και υπάρχουν 1 εκατομμύριο δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικά. Οπότε το θέμα απασχολεί τους πάντες.

Από τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά 3 εκατομμύρια μένουν σε δικό τους σπίτι και υπάρχουν 1 εκατομμύριο δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικά. Οπότε το θέμα απασχολεί τους πάντες.

Όλα τα σπίτια βρίσκονται σε περιοχές που χρειάζονται δημόσιες υποδομές (πλατείες, σχολεία, πεζοδρόμια, δρόμοι, ύδρευση-αποχέτευση, παιδικές χαρές κ.λπ.). Όσο περισσότερες και καλύτερες υποδομές τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν τα σπίτια που αγόρασαν και κάθονται ή αγόρασαν ελπίζοντας να πουλήσουν ή να νοικιάσουν ακριβά.

Μόνον που όλοι θέλουν αυτές τις υποδομές να τις πληρώσουν οι άλλοι. Να πληρώσει το κράτος! Που θα βρει τα λεφτά από κάπου. Με την επένδυση άλλων (και όχι τη δική τους) θα αποκτήσει υπεραξία το σπίτι που κάποτε αγόρασαν, με σκοπό να πουλήσουν φυσικά ακριβότερα, ή το σπίτι που αγόρασαν, για να μην πληρώνουν ενοίκιο και λόγω της αναβάθμισης της περιοχής τους παρέχει καλύτερη ποιότητα διαμονής. Ποιος άραγε θέλει να κάθεται σε μία περιοχή που δεν έχει πλατείες, πεζοδρόμια, συγκοινωνίες, παιδικές χαρές, σχολεία; Κανείς. Απλά δεν θέλει να πληρώσει για αυτά.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες η αυτοδιοίκηση μαζεύει τα λεφτά αυτά και τα χρησιμοποιεί για αυτό το σκοπό. Σε εμάς τα μαζεύει το κράτος και δεν ξέρουμε τι τα κάνει. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθούν για συντάξεις και μισθούς και άλλες δαπάνες. Αν με σαφήνεια συνδέονταν με τις δημόσιες υποδομές και ήταν υποχρεωμένη η αυτοδιοίκηση να εξηγήσει τη χρήση τους στους πολίτες, όλα θα ήταν διαφορετικά.

Κατανοώ το συνέλληνα που αγόρασε εξοχικό -συνήθως ακριβά και δεν θέλει να πληρώσει τίποτα, για να φτιαχτούν η αποχέτευση, η ύδρευση, οι δρόμοι, οι δημόσιες υποδομές στο χώρο αυτό. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ. Κατανοώ την εκμετάλλευση της πατρικής περιουσίας στο χωριό. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει εγώ να πληρώσω, για να αποκτήσει αξία το σπίτι στο χωριό.

Κατανοώ το συνέλληνα που αγόρασε ένα σπίτι, για να μην πληρώνει ενοίκιο ή για να εξασφαλίσει συμπληρωματικό εισόδημα νοικιάζοντάς το ή απλά ήθελε να κρύψει τα μαύρα λεφτά του, όταν δεν υπήρχε “πόθεν έσχες” για τα ακίνητα. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ, για να αποκτήσει υπεραξία η κατοικία του ή το ακίνητο που νοικιάζει ή το ακίνητο που θέλει να πουλήσει ακριβά.

Ας πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών, για να αποκτήσουν τα σπίτια τους υπεραξία. Για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στο χώρο κατοικίας τους. Δηλαδή πρακτικά όλοι. Επειδή όμως όλοι δεν θέλουν να πληρώσουν, αλλά να πληρώσουν οι άλλοι, καταλήγουμε πάντα στο να μην πληρώνει κανείς.

Ας είναι έτσι. Να μην πληρώνει κανείς. Τότε να μη διαμαρτύρονται για τους βόθρους, την κατάσταση των δρόμων, τα πεζοδρόμια, τις ελλείψεις υποδομών στα χωριά. Το πάρτι τελείωσε. Όσο κι αν κάποιοι γράφουν προσκλήσεις με κατάργηση φόρου για νέο πάρτι…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top