ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Γιατί η Ελλάδα δικαιούται ρευστότητα

Πρόσφατα δημοσιεύματα και εκτιμήσεις φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει αποκομίσει κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και κοντά στα 80 δισ. από το σύνολο των ομολόγων των χωρών του Νότου. Υπό κανονικές συνθήκες, ένας επενδυτής που έχει αποκομίσει 9 δισ. ευρώ θα προέβαινε σε ρευστοποίηση, ώστε να εγγράψει το σύνολο ή κάποιο μέρος αυτών των κερδών.

Πρόσφατα δημοσιεύματα και εκτιμήσεις φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει αποκομίσει κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και κοντά στα 80 δισ. από το σύνολο των ομολόγων των χωρών του Νότου. Υπό κανονικές συνθήκες, ένας επενδυτής που έχει αποκομίσει 9 δισ. ευρώ θα προέβαινε σε ρευστοποίηση, ώστε να εγγράψει το σύνολο ή κάποιο μέρος αυτών των κερδών. Εάν η χώρα είχε το εθνικό της νόμισμα, η ρευστοποίηση θα ενίσχυε τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα χρήματα θα διοχετεύονταν σε αυτήν – αργά ή γρήγορα, λίγο έως πολύ. Φυσιολογική εξέλιξη σε συνέχεια της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους και της μείωσης των επιτοκίων (με όποιο τρόπο και εάν έχει προέλθει αυτή).

Ομως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Και αυτό, καθώς το νόμισμα είναι ενιαίο και η ρευστοποίηση των τίτλων που εκδίδει μία χώρα θα δημιουργήσει ρευστότητα στη χώρα του επενδυτή που επένδυσε σε αυτούς τους τίτλους. Είναι σαφές ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη και η υιοθέτηση του ευρώ δεν ισοδυναμούν μόνο με την απεμπόληση της δυνατότητας του εθνικού κράτους να επεμβαίνει στα επιτόκια ή τη συναλλαγματική ισοτιμία. Επιπλέον χάνεται η δυνατότητα έκδοσης χρέους σε εθνικό νόμισμα στο οποίο υπάρχει πλήρης έλεγχος από τις εθνικές νομισματικές αρχές. Τώρα πια ο έλεγχος μεταφέρεται στην ΕΚΤ και στον επενδυτή- κάτοχο του χρέους που πολύ εύκολα ανήκει σε άλλη χώρα. Η κατάσταση αυτή θα αρθεί μόνο με κατάλληλα σχεδιασμένη υιοθέτηση ευρωομολόγου με διάκριση εκδότη και εγγύηση ΕΕ.

Μέχρι τότε, ωστόσο, η παραβίαση του δικαιώματος της χώρας να εκμεταλλευτεί τη ρευστότητα που παράγει η βελτίωση των προοπτικών της ίδιας της οικονομίας της, παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς και δυσχεραίνει τη μακροοικονομική ισορροπία σε ένα ανοικτό διεθνές περιβάλλον. Να γιατί η Ελλάδα (όπως και κάθε χώρα σε παρόμοια κατάσταση) δικαιούται ειδικό πρόγραμμα επιθετικής (και όχι sterilized) ενίσχυσης της ρευστότητας. Η ΕΚΤ πρέπει να αναζητήσει τρόπους διοχέτευσης της ρευστότητας που έχει κερδίσει η ελληνική οικονομία στην ίδια τη χώρα. Ο ελλιπής σχεδιασμός του ευρώ και του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και οι συνεπαγόμενες αρνητικές συνέπειες που δεν αίρονται ακόμα και όταν έχει διαγνωσθεί το λάθος, φανερώνει «θρησκοληπτική» εμμονή που διακινδυνεύει τη δημοκρατική απονομιμοποίηση του θεσμού.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top