ΑΡΘΡΑ

Για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Δύο σχεδόν χρόνια από την ίδρυση της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως ο βασικός σοσιαλδημοκρατικός προοδευτικός πολιτικός οργανισμός στην Ελλάδα συγκάλεσε το πρώτο της Συνέδριο με φιλόδοξους στόχους.

Ένα πρώτο πεδίο αποφάσεων του Συνεδρίου αναφέρεται στην ολοκλήρωση της οργανωτικής της συγκρότησης ως ενιαίου φορέα όλων των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν, με καθιέρωση κοινού ονόματος σε όλες τις προς τα έξω εμφανίσεις, χρήση ενός νέου κοινού συμβόλου και εκλογή ενός αποφασιστικού κεντρικού οργάνου με αντιπροσωπευτική σύνθεση.

Ένας ακόμη βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ισχυροποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με νέες πρωτοβουλίες ενότητας και διεύρυνσης. Η πρόταση-πρόσκληση προς άλλες δυνάμεις για ένα κοινό οδικό χάρτη προς το Ιδρυτικό Συνέδριο δημιουργίας νέου ενιαίου κόμματος και εκλογής του επικεφαλής του από τη βάση έχουν συναντήσει γενικότερη αποδοχή.

Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες είναι οι πολιτικές και προγραμματικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την κατάσταση της χώρας.

Το «Πρόγραμμα Ελλάδα», ως πρόταση διακομματικής εθνικής συνεννόησης και προγραμματικών συγκλίσεων αποβλέπει στο να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στόχος του, να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας, η μαζική μετανάστευση επιχειρήσεων, κεφαλαίων, αλλά και ανθρώπινων πόρων, της νέας γενιάς.

Η Ελλάδα χρειάζεται σύγχρονες απαντήσεις, προσαρμοσμένες στις ελληνικές  συνθήκες, όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και τις διεθνείς προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να χτιστεί το νέο επιτελικό κράτος και οι νέες σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων-πολιτών που θα αφήνει πίσω  τις παθογένειες του λαϊκισμού, του συντηρητισμού, των πελατειακών σχέσεων, της κακοδιοίκησης και των δημοσιονομικών εκτροχιασμών που γέννησαν και παρατείνουν την κρίση.

Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατό να ενεργοποιηθούν οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και οι φορείς της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της καινοτόμου, εξωστρεφούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, οι δημιουργικοί άνθρωποι, οι επιχειρηματίες, οι νέοι επιστήμονες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας, των νέων τεχνολογιών, των νέων ευκαιριών στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην θαλάσσια οικονομία, στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική οικονομία.

Η σοσιαλδημοκρατία συγκροτεί το κατεξοχήν ευνοϊκό πολιτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και την πρόοδο, έχοντας στο οπλοστάσιο της την παραγωγή πλούτου, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αναδιανομή και την άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Στηρίζει τη λειτουργία της αγοράς, με κανόνες όμως και περιορισμούς για να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή, η περιβαλλοντική προστασία, τα ατομικά δικαιώματα, η αειφορία και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.

Είναι οι πολιτικές που δημιούργησαν το ευρωπαϊκό μοντέλο, αλλά έφτασαν πια στα όρια τους στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Σήμερα, παρότι οι αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας παραμένουν αναλλοίωτες,  αναζητούνται σύγχρονες απαντήσεις, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα για να έχουμε αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το κρίσιμο βέβαια είναι η συνεπής εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου και, γενικότερα, η επικράτηση μιας νέας κουλτούρας στο πολιτικό σύστημα και στα πολιτικά κόμματα με κανόνες συμμετοχής, διαφάνειας, διαβούλευσης, αξιοκρατίας, αξιολόγησης και λογοδοσίας ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και το κύρος της πολιτικής.

Δημοσιεύεται και στο insider.g

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top