ΑΡΘΡΑ

Για να μην μετεξελιχθεί η οικονομική κρίση σε πολιτειακή κρίση

«Ο Β. Βενιζέλος προκάλεσε επεισόδιο με τον εκπρόσωπο της Χ. Α.», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στο ΣΚΑΪ, το απόγευμα της επομένης της επεισοδιακής -και κυρίως αποκαλυπτικής- κατάθεσης του Β. Βενιζέλου στην Προανακριτική. «Αποκαλυπτική», όχι γιατί γίναμε σοφότεροι σχετικά με το ποιος αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών Παπακωνσταντίνου από τη  λίστα Λαγκάρντ -εξάλλου στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό το ζητούμενο από το ΣΥΡΙΖΑ- αλλά η με κάθε τρόπο επίρριψη ευθυνών στους πολιτικούς του αντιπάλους. Η συνεδρίαση ήταν «αποκαλυπτική» γιατί κατέδειξε αυτό που πολύ φοβόμασταν: Τα αίτια της ανόδου της Χρυσής Αυγής δεν είναι άλλα, από τη λανθάνουσα νομιμοποίηση της ρητορικής της, την πολιτική κάλυψη που της προσφέρουν δημοκρατικά κόμματα.

.

«Ο Β. Βενιζέλος προκάλεσε επεισόδιο με τον εκπρόσωπο της Χ. Α.», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κι αυτή η φράση θα μείνει στην Ιστορία. Το ίδιο βέβαια είπαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τη σχετική ανακοίνωσή τους, όταν μίλησαν για «οργανωμένη προβοκάτσια από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο», η οποία προκάλεσε τη «φασιστική παράσταση» του Ηλ. Κασιδιάρη!

.

«[Χθες] βιώσαμε την εφαρμογή ενός σχεδίου πρόκλησης τεχνητής πολιτικής έντασης, μιας οργανωμένης προβοκάτσιας δηλαδή, από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, με την πλήρη «κατανόηση», ανοχή και συνεργασία του προέδρου της Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκη», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

.

Το ίδιο είπε και ο Ηλ. Κασιδιάρης μετά την αποβολή του από την Προανακριτή: «Σε αυτήν την αίθουσα υπάρχουν άνθρωποι με αξιοπρέπεια που αντιδρούν όταν προκληθούν», είπε, αποδίδοντας την «πρόκληση» στην «τάση συγκάλυψης» εκ μέρους του κ. Μαρκογιαννάκη, που «αντί να τον επαναφέρει στην τάξη (τον κ. Βενιζέλο) προτίμησε να αποβάλει εμένα (Ηλ.Κασιδιάρη), διότι υπάρχει απόλυτη τάση συγκάλυψης»! Πανομοιότυπα δηλαδή με όσα έγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του: «Ο στόχος ήταν να μετατραπεί η διαδικασία σε επικοινωνιακό show, ώστε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες τελικά όλων των κυρίως εμπλεκομένων».

.

Κι όλα αυτά μετά το τέλος της συνεδρίασης, κατά τη διάρκεια της οποίας, Κασιδιάρης-Κωνσταντοπούλου είχαν συμπαραταχθεί εναντίον του Β. Βενιζέλου: «Κατεβάστε το χέρι» (Κασιδιάρης)· «Μην κάνετε χειρονομίες» (Κωνσταντοπούλου)· «Να μην χαζογελάει ο Βενιζέλος» (Κασιδιάρης) · «Ο κ. Βενιζέλος αυτή τη στιγμή γελάει αυτάρεσκα» (Κωνσταντοπούλου). Με κορυφαία τη στιγμή που η Κωνσταντοπούλου, ως αυτόκλητη υπερασπιστής του Κασιδιάρη, επιπλήττει τον Β. Βενιζέλο: «Να μην λέτε «άντε» σε μέλη της Επιτροπής!»» (Κωνσταντοπούλου) όταν ο Β. Βενιζέλος είπε στον Κασιδιάρη «Φασίστα … άντε από εδώ…»

.

Δεν πρόκειται για την θεωρία των δύο άκρων, αλλά για την θεωρία της λανθάνουσας νομιμοποίησης, ή αλλιώς, της πολιτικής ώσμωσης· για τις «απρόβλεπτες συνέπειες σκόπιμων πράξεων»· για να το αποδώσουμε ιστορικά, για την «ετερογονία των σκοπών» που τόσο καλά γνωρίζει η Αριστερά.

.

Οι «αγανακτισμένοι» του καλοκαιριού του 2011 και η διάχυτη βία, η πολιτική της εφόδου από κόμματα που στην πραγματικότητα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση για μικροκομματικό όφελος, η ρητορική των «καθαρών χεριών» και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος ως διεφθαρμένου, δεν οδήγησε σε μια καλύτερη δημοκρατία, αλλά έδωσε χώρο σε αυτούς που επιδιώκουν την κατάλυσή της.

.

Όταν νομιμοποιείς πολιτικά τον προπηλακισμό βουλευτών, δηλαδή προσώπων που εκπροσωπούν θεσμούς, νομιμοποιείται και ο ξυλοδαρμός ενός «λαθρομετανάστη» από τους φασίστες. Όταν νομιμοποιείς πολιτικά την ανυπακοή και το «δεν πληρώνω», νομιμοποιούνται τα μορφώματα που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία και στους θεσμούς. Όταν νομιμοποιείς πολιτικά τις φράσεις «Η χούντα δεν τελείωσε το 1973» και «Να καεί, να καεί, το μπ… η Βουλή», νομιμοποιείς την είσοδο των νεοναζί στη Βουλή και την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά τους.

.

Όταν δηλώνεις ότι ο Β. Βενιζέλος «προκάλεσε» τον Ηλ. Κασιδιάρη, δικαιολογείς την απροκάλυπτη επίθεση του Ηλ. Κασιδιάρη προς τους θεσμούς και εκ των υστέρων δικαιολογείς το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη. Αυτό δεν έλεγε άλλωστε και ο Μιχαλολιάκος; Ότι η Κανέλλη «προκάλεσε» τον Κασιδιάρη.

.

Όταν δηλώνεις ότι «Ο Β. Βενιζέλος προκάλεσε επεισόδιο με τον εκπρόσωπο της Χ. Α.», δικαιολογείς τις επιθέσεις των χρυσαυγιτών κατά αλλοδαπών, εβραίων, ομοφυλοφίλων, διότι όπως δηλώνουν και οι χρυσαυγίτες: «Στο ρεπορτάζ που καλύπτει την δημιουργία ενός Δικτύου Καταγραφής της Ρατσιστικής Βίας, διαβάζουμε για την πρώτη έκθεση που εξέδωσε το εν λόγω δίκτυο που στηρίζεται από 23 ΜΚΟ και διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των καταγεγραμμένων καταγγελιών εντός εννέα μηνών είναι τόσο μικρό, που δεν δικαιολογείται καν η χρήση του ξεχωριστού όρου «ρατσιστική βία». Αν σκεφτούμε, μάλιστα, το πόσες δολοφονικές επιθέσεις έχουν γίνει από λαθρομετανάστες ενάντια σε Έλληνες, τότε μάλλον ο όρος θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που θα υπερασπιζόταν τους Έλληνες απέναντι στην πλημμυρίδα εγκληματικότητας που προκαλούν οι λαθρομετανάστες» γράφει το site της Χρυσής Αυγής, για να «εξηγήσει» τις δολοφονικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών.

.

Ας επανέλθουμε όμως στη λίστα Λαγκάρντ, η πολιτική διαχείριση της οποίας, από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, την ανάγει στη μήτρα του εκφασισμού της κοινωνίας και της πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης του νεοναζισμού. Εξάλλου, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την ευδοκίμηση κάθε λογής θεωρίας συνομωσίας, λαϊκισμού και λασπολογίας.

.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε ποινική, ούτε πολιτική ευθύνη για τη λίστα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε στην κατοχή του το «μοναδικό» USB και δεν το κράτησε για να «εμποδίσει τη σύλληψη των φοροφυγάδων». Συνεπώς, ήξερε πως το κατηγορητήριο περί «υπεξαγωγής» δεν ευσταθούσε. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε πως υπήρχαν πολλά αντίγραφα της λίστας. Κι αν δεν τα ήξερα όλα αυτά, σίγουρα το κατάλαβε από τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης και τις αλλεπάλληλες «διορθωτικές» καταθέσεις και παραδοχές του κ. Διώτη .

.

Η ηγεσία, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να υιοθετήσει το ψεύδος, στρέφοντας τα βέλη της κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Και τώρα δεν μπορεί να απεμπλακεί από την επιλογή της αυτή. Και το μόνο που κατορθώνει πλέον, είναι να νομιμοποιεί πολιτικά και κοινωνικά τους χρυσαυγίτες.

.

Η Δημοκρατία είναι και πάλι στο απόσπασμα και οφείλουμε να αντιδράσουμε πριν να είναι πάρα πολύ αργά. Και εδώ η Κεντροαριστερά έχει τον πρώτο λόγο. Τα κόμματα της ευθύνης έχουν τον πρώτο λόγο.

.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τις εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας. Έχει ταυτοχρόνως ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα του «συνταγματικού τόξου», να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να μην συνυπάρχουν, να μη συλλειτουργούν, να μην λαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες με τη Χρυσή Αυγή. Η πρόταση νόμου πρέπει να έρθει άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια, και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου πρέπει να χαράξουν την μία και μόνη κόκκινη γραμμή: αυτή απέναντι στο νεοναζισμό.

.

Η Δημοκρατία μας είναι αμυνόμενη δημοκρατία. Και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε, η οικονομική κρίση, να μετεξελιχθεί σε πολιτειακή κρίση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top